Zara Larsson planerar skänka Huaweipengar till ”asyl-läger” i Turkiet
Zara Larsson säger i en intervju i i TV 4:s Nyhetsmorgon att hon avbrutit sitt samarbete med den kinesiska mobiljätten Huawei, som misstänks ha kopplingar till den kinesiska regimen. Larsson uppger också att hon planerar att skänka bort pengar hon fått från Huawei till ”asyl-läger” i Turkiet.
Den svenska världsartisten Zara Larsson har länge fått kritik för sitt samarbete med den kinesiska mobiljätten Huawei, som enligt en bland annat en rapport från Utrikespolitiska institutet har kopplingar till den kinesiska regimen.
– Även om de skulle vilja vara ett normalt bolag som alla andra, så är det inte möjligt. Enligt lag måste de dela med sig av information till kinesiska staten, om den kräver så. På så vis är de inte ett tillförlitligt bolag, säger Tim Rühlig vid Utrikespolitiska Institutet till SVT.
På måndagen uppmärksammade Nyheter Idag att Zara Larsson tweetat sitt stöd för den kontroversiella kinesiska appen Tiktok, som också anklagas för att underlätta spioneri åt den kinesiska regimen.
”Eftersom D*nald Tr*mp hatar Tiktok så älskar jag det ännu mer” skrev Larsson i en tweet som sedan raderades.
Läs även: Zara Larsson hyllade kontroversiell kinesisk app i raderad tweet
I en debattartikel publicerad i Expressen på tisdagen skriver Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Muf Östergötland, att ”Zara Larsson borde öppna en tidning och sluta springa Kinas ärenden” med anledning av hennes samarbete med Huawei och hennes stöd till TikTok.
På tisdagen kommenterade Larsson kritiken i TV 4:s Nyhetsmorgon – och uppgav att hon bryter med Huawei.
– Alla som känner till mig vet ju som du säger att jag står för liksom mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om vad Kina håller på med mot bland annat Hong Kong eller de utsatta folkgrupperna som de frihetsberövar, men det känns ju som att jag hamnar någonstans mellan a rock and a hard place, säger Larsson och fortsätter:
– Om jag uttalar mig om det här som jag har fått kritik för att jag inte har gjort, så kommer det tillbaka att jag har gjort samarbete med Huawei. Om jag nu ser tillbaka på det så var det ur ett professionellt och även personligt perspektiv inte den smartaste dealen jag gjort i min karriär, säger Larsson som menar att samarbetet med Huawei är ”inget jag står för”.
– Även om Huawei menar att de inte har någon kopplingar till det (den kinesiska regimen) så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat. Jag vill ju inte stötta det de gör. Men det är svårt att inte gör det när jag gjort den här dealen.
– Och sedan liksom, var drar man gränsen? Allt som tillverkas i Kina, från våra skor till våra kläder till all vår elektronik, de har ju också något slags samarbete med staten eftersom att det är inget som får tillverkas där utan deras godkännande.
Läs även: Zara Larsson i blåsväder efter hatattack på poliser: ”ACAB”
På frågan om hon kan tänka sig att avsluta samarbetet svarar Larsson att ”Jag har avslutat samarbetet”, och att det skedde för ”några månader sedan”.
– Det ser ju ut som jag inte gör någonting för jag vet inte riktigt hur jag ska uttala mig, för att det känns som jag inte riktigt kan vinna… men det handlar inte bara om mig, även om kritiken är riktad mot mig så handlar det om något större.
Larsson säger att hon tror att de pengar hon fått från Huawei ”kanske svider i mångas ögon”, och att hon planerar att skänka dem till välgörande ändamål.
– Och då känner jag att, hur ska jag så att säga göra rätt för mig. Jag kan inte donera pengar till någonstans i Kina för det vet man ju inte var det går till. Jag har kollat mycket med min manager nu de senaste veckorna om det finns asyl-läger i Turkiet dit flyktingar kommer, kan man donera dit? Eller till barn som kommer dit?
Sara Skyttedal, Europaparlamentariker för KD, är skeptisk till Zara Larssons val av välgörande ändamål.
Nu får @zaralarsson donera medel till flyktingläger i Turkiet bäst hon vill i övrigt, men jag förstår inte hur det hjälper förföljda uigurer eller fri journalistik i Hong Kong om alla intäkter hon fått från Huawei går till detta?
— Sara Skyttedal (@skyttedal) August 4, 2020
Läs även: SD: Coronapandemin visar vikten av att den fria världen står enade mot diktaturens Kina
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.