Integrationsprojekt i Tensta stoppas efter misstankar om bidragsfusk
TENSTA En satsning för trygghet och integration i Tensta stoppas på grund av misstankar om omfattande bidragsfusk, rapporterar Dagens Nyheter. Flera föreningar har anställt personer med lönebidrag, personer som man misstänker inte utfört några uppgifter.
Projektet har gått ut på att en grupp ideella föreningar i Tensta fått lönebidrag för anställa långtidsarbetslösa för att arbeta som att delta i ”trygghetsvandringar”, stödja nyanlända och sköta praktiska uppgifter i föreningslokalerna, skriver Dagens Nyheter.
Läs även: Fejkade sin död i Irak – fick efterlevandestöd på över en halv miljon
De föreningar som är inblandade i projektet är enligt Dagens Nyheter Kurdiska föreningen i Spånga, Kurdiska demokratiska kulturföreningen, Östafrikanskt fredsforum, Komhuner kulturförening, Komhuner utbildningscentrum, en lokal kvinnoförening, en lokal fredsförening och en lokal friluftsförening.
Arbetsförmedlingen har betalat ut lönebidrag på sammanlagt 21 miljoner till föreningarna mellan 2012 och 2019, och ett 60-tal långtidsarbetslösa har fått arbete genom projektet, bland annat cirka tio personer med kriminell bakgrund.
– En del av våra arbetsförmedlare jobbar direkt mot anstalterna och det var så några av de här anställningarna kom att starta, säger Christina Thuvander, verksamhetscontroller inom Arbetsförmedlingen, till Dagens Nyheter.
Men nu stoppas alla bidrag till projektet. Orsaken är misstankar om felaktiga redovisningar och att personer ska ha anställts utan att utföra något arbete.
– När vi började granska föreningarna reagerade vi på att alla hade gemensam adress. Frågan vi ställde oss var hur det ens var möjligt att så många anställda skulle jobba i samma lilla lokal och utföra likartade arbetsuppgifter? berättar Thuvander för DN.
När utredarna gjorde ett oanmält besök i lokalen i i Nydalsparken i Tensta var ingen av de omkring 15 personer som var anställda på plats, och ingen föreningsföreträdare kunde svara på var de befann sig och vad de gjorde.
– Vi fick till exempel höra att de skulle ha jobbat under helgen och därför var lediga den här dagen. Men de trygghetsvandringar som påstods ha ägt rum kände polisen inte till, säger Thuvander till DN.
Läs även: S i Eskilstuna vill stoppa bidragsfusk med särskild lag för invandrare
Under utredningen har det bland annat framkommit att en 37-årig gängkriminell som dömts för mordförsök och andra våldsbrott fick en anställning av Komhuner kulturförening genom projektet som ett led i mannens rehabilitering.
Mannen skulle arbeta med ”trygghetsvandringar” och ge stöd till nyanlända i deras myndighetskontakter. Ersättningen för anställningen till föreningen bestämdes till 17.500 kronor i månaden i lönebidrag plus 130 kronor per dag i utvecklingsbidrag.
Föreningens kassör intygade att mannen skötte sina uppgifter och ersättningen höjdes efter en tid. Men i själva verket kom mannen mycket sällan till sitt arbete.
– Istället kunde polisen ofta se honom tillsammans med aktiva kriminella på olika platser och i olika bilar, säger en källa till DN.
Mannen blev till och med gripen och häktad för narkotikabrott, samtidigt som Komhuner kulturförening fortsatte få ut bidrag för hans anställning.
Enligt uppgifter till Dagens Nyheter var en anledning till att verksamheten inte granskades tidigare att den betraktades som en framgång på Arbetsförmedlingen, som gjorde att långtidsarbetslösa kunde registreras som sysselsatta.
Nu får Arbetsförmedlingen hjälp att utreda härvan av Skatteverket, Kronofogden, Försäkringskassan och polisen.
Återbetalningskrav på totalt cirka 2,5 miljoner kronor har riktats till flera inblandade föreningar, och även Skatteverket är fordringsägare på grund av obetalda arbetsgivaravgifter.
Läs även: Hade hus och företag i Irak – fick socialbidrag i Sverige
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.