S i Eskilstuna vill stoppa bidragsfusk med särskild lag för invandrare

Bild: FT Bild/Eskilstuna kommun
  • Fredag 21 feb 2020 2020-02-21
E-post 833

ESKILSTUNA Socialdemokraterna i Eskilstuna vill ha en särskild socialtjänstlag för utländskt födda och nyanlända. Detta för att komma till rätta med det omfattande fusket med försörjningsstöd i kommunen, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Enligt kommunens förvaltning förekommer skenskilsmässor, fusk med bostäder och bostadsbidrag, och även ”konsulter” som mot betalning ger råd för att maximera bidrag.

Läs även: Aftonbladet skönmålar dömd brottsling – grovt bidragsbrott blev ”felanvänt LSS-stöd”

Därför vill Socialdemokraterna, som styr kommunen i koalition med M och C, införa en särskild anpassad socialtjänstlag för nyanlända och utrikesfödda.

– Om du är nyanländ är det inte socialtjänstlagen i första hand som gäller för dig, förrän den dagen du har kvalificerat dig helt och fullt och blivit medborgare. Utan då är det ett annat spår man hamnar i som har fokus på integration, språk och utbildning, förklarar Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, för SVT.

Läs även: Man tog Ferrari till socialkontoret – nu tar Södertälje krafttag mot bidragsfusk

Jansson säger till SVT att ”det är ju riksdagen som fattar lagar”, men fortsätter:

– Det vi gör som kommun är att vi slår larm. Vi ser ett systemfel här där vi låser in människor som borde komma i utbildning och arbete och sedan kunna försörja sig själv.

När SVT:s reporter frågar Jansson om Eskilstuna håller på ”att bli ett kallt samhället där de svagaste känner sig diskriminerade och undanträngda” svarar han:

– Det är ju få kommuner som gör så stora satsningar och lägger så stora resurser på människor i utsatthet som vi i våran budget, så det tycker jag inte. Det här är ett samhälle som verkligen gör vad det kan för att fånga upp människor.

Läs även: Socialdemokraternas senaste utspel: Språkkrav för försörjningsstöd

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag