Uppgifter: Islamisten som halshögg i Nice kom som båtmigrant via Lampedusa
NICE Den misstänkte för terrordådet i Nice på torsdagen uppges vara en tunisisk man som kom till Europa drygt en månad före dådet. I sin ägo ska han ha haft ett identitetsdokument från Röda korset, rapporterar bland annat nyhetsbyrån Reuters.
Torsdagens attack utreds som ett terrordåd och enligt chefsåklagaren Jean-Francois Ricard är den misstänkte en tunisisk man född 1999 som kom till Europa via den italienska ön Lampedusa den 20 september. Enligt källor heter mannen Brahim Aouissaoui.
Ricard berättar vidare att gärningsmannen kom till Nice med tåg tidigt på torsdagsmorgonen. Han tog sig sedan till den katolska kyrkan där han högg ihjäl en 55-årig man och halshugg en 60-årig kvinna.
Han högg även ihjäl en 44-årig kvinna som flydde till ett närliggande café och slog larm. Gärningsmannen skrek ”Allahu akbar” och sköts ned när polis kom till platsen. Han vårdas nu på sjukhus och befinner sig i kritiskt tillstånd.
På mannen hittade polisen en koran och två mobiltelefoner. Kniven som användes i attacken var 30 centimeter lång med ett 17 centimer långt blad. Mannen hade även ett identitetsdokument från italienska Röda korset i sin ägo, skriver Reuters. I övrigt hade han ingen legitimation på sig, uppger Guardian.
På torsdagskvällen ska en 47-årig man ha gripits misstänkt för att ha varit i kontakt med gärningsmannen.
Attacken i Nice skedde knappt två veckor efter att läraren Samuel Paty halshuggits utanför Paris efter att ha visat Muhammedkarikatyrer för sina elever.
Matteo Salvini, Italiens tidigare inrikesminister, och partiledare för Lega, har kommenterat uppgifterna. Han menar att om det bekräftas definitivt att Aouissaoui kom via Lampedusa ska den nuvarande inrikesministern Luciana Lamorgese avgå eller få sparken.
Läs även: Åkesson: ”De har blod på sina händer”
Läs även: Man knivskuren på asylboende
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.