Studentfester bakom nya utbrott av sydafrikansk corona-variant
UPPSALA Utbrott av den sydafrikanska coronavarianten har konstaterats i Uppsala. Bakom utbrotten ligger ”superspridarhändelser” i form studentfester. Nu varnar regionen för ökad smittspridning.
Sedan slutet av 2020 har ett antal muterade varianter av coronaviruset anlänt i Sverige. Nu larmar Region Uppsala om utbrott av den mer smittsamma sydafrikanska varianten bland studenter. Viruset ska ha spridits i samband med ”superspridarhändelser” i form av korridorsfester.
Läs även: Anmälan: Gymnasieungdomar sprider covidsmitta med flit
Bland studenterna finns det minst 18 bekräftade fall och risken finns att det leder till en dramatisk uppgång i smittspridningen, uppger regionen i ett pressmeddelande den 15 mars.
Att smittan sprids från studentkretsarna till allmänheten är troligt, enligt Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig vid provtagningsenheten i Region Uppsala.
– Det är ju oerhört svårt att stoppa det här viruset. Det sprids ju över världen, så att det spridas från studenter till andra, det är nog nästan oundvikligt. Sen är det så att den här virusvarianten finns ju inte bara bland studenter, så det behöver inte vara just studenterna som tog hit den, berättar Martinell för Nyheter Idag.
Samtidigt är det enligt Martinell svårare att smittspåra och begränsa spridningen bland studenter då de ofta umgås i bredare och flyktigare umgängeskretsar än andra.
Läs även: Ledde coronademonstrationen – vill sjunga segersånger med Danny Saucedo
Han påpekar att det dessutom är särskilt svårt att nå ut till gäststudenter som inte pratar svenska. Ifall det är i denna grupp som de nya utbrotten skett vill han emellertid inte gå in på.
– Då blir det som att peka ut en grupp som orsakat allting. Det är ju en liten grupp studenter som har betett sig på ett sätt som de allra flesta vet att man inte borde bete sig på. De allra flesta studenter är väldigt skötsamma, försiktiga och tar sitt ansvar, säger Martinell och fortsätter:
– Jag vill inte mobilisera någon mobb mot studenter eller att studenter blir arga på någon undergrupp av andra studenter, säger Martinell.
Regionen arbetar för närvarande med kommunikationsinsatser gentemot studenter för att minska smittspridningen.