SVT vilseleder om Israels coronavaccinering

SVT:s Mellanösterkorrespondent Stina Blomgren Foto: SVT/Twitter
  • Tisdag 12 jan 2021 2021-01-12
E-post 1064

STOCKHOLM SVT lyfter i Morgonstudion fram att Israel vaccinerar bosättare i Judeen och Samarien (Västbanken) men inte palestinier. Men berättar inte att den palestinska myndigheten sedan 1990-talet har ansvaret för sjukvården på sina områden. När den brittiska tidningen The Guardian körde en liknande nyhet kritiserades den från forskarhåll för antisemitism.

Det är i ett inslag om Israels och Storbritanniens framgångsrika inledningar med vaccineringen mot coronaviruset som SVT:s utrikeskorrespondent Stina Blomgren får frågan om huruvida Israel är beredda att hjälpa palestinier med vaccinering. Istället för att exempelvis nämna att flera hundra tusen palestinier i östra Jerusalem omfattas av Israels sjukvårdssystem – trots att de saknar medborgarskap – och därmed kan låta sig vaccineras utan problem, väljer Blomgren att fokusera på något annat.

– Det har väckt en del uppmärksamhet att Israel sagt nej till en uppmaning från WHO att vaccinera palestinsk sjukvårdspersonal. Det har Israel sagt nej till, säger Blomgren som fortsätter med en jämförelse mellan israeliska bosättare och palestinier.

– Samtidigt får ju israeliska bosättare på den ockuperade Västbanken, de får vaccinet, men alltså inte palestinierna i det här området. Det här är alltså något som den israeliska läkarorganisationen uppmanar regeringen att ändra på, säger Blomgren.

Att det sedan 1990-talet, efter Oslo-avtalet, är den palestinska myndigheten som ansvarar för sjukvården för de boende på de palestinska områdena glömmer Blomgren att berätta, något som först uppmärksammades av moderaten Henrik Sundström.

Blomgrens påstående att Israel uppmanats av WHO att vaccinera palestinsk sjukvårspersonal är dessutom grovt missvisande. The Independent rapporterar att WHO förtydligat att det rörde sig om ”informella diskussioner med Israels sjukvårdsminister om huruvida vaccin kunde allokeras till palestinsk sjukvårdspersonal som en prioriterad målgrupp”. ”Israels sjukvårdsminister svarade att möjligheten skulle undersökas men att de i nuläget inte kunde förse dem med vaccin eftersom det var vaccinbrist i Israel.”

Exemplet med israeliska bosättare är något som återkommer även i en hårt kritiserad artikel i brittiska The Guardian där det beskrivs hur det amerikanska vaccinet från Pfizer/BioNTech körs in till bosättare men att palestinier ”blir utan”. Palestinska myndigheten har inte gjort någon officiell begäran om hjälp med vaccin från Israel, och de har gett motstridiga besked om huruvida det alls har förekommit diskussioner mellan Palestinska myndigheten och Israel angående vaccinet.

– Vi har inte bett om något vaccin från Israel. De är vårt ansvar att inskaffa och distribuera Covid-vaccin liksom alla andra vaccin. Så har det varit i många år, säger doktor Yasser Bozia, palestinsk generaldirektör för allmän sjukvård till Sky News.

Under de första månaderna av pandemin samarbetade Palestinska myndigheten med Israel, men det avslutades i maj då den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ensidigt valde att avbryta säkerhetssamarbetet med Israel och USA. Först i november valde Palestinska myndigheten att återuppta samarbetet.

Artikeln i The Guardian har fått kritik av forskaren Dave Rich – expert på antisemitism från vänster – för att vara antisemitisk. Shany Mor, forskare vid Israels demokratiinstitut, kallar artikeln ”vidrig antisemitism förklädd till progressiv antirasism”.

Dave Rich hänvisar till IHRA:s arbetsdefinition av antisemitism som bland annat innebär att ”tillämpa dubbla standarder genom att avkräva Israel ett beteende som inte kan förväntas eller krävas av någon annan demokratisk nation”. Det vill säga att leverera vaccin till en självständig myndighet (Sverige har även erkänt Palestina som stat).

Istället för att beställa det amerikanska Pfizer/BioNTech-vaccinet har palestinierna istället satsat på det ryska Sputnikvaccinet, som ännu inte har kunnat levereras men som uppges anlända inom en månad. Något som inte heller framgår av SVT:s rapportering.

Nyheter Idag söker Israels ambassad och SVT för kommentarer.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag