Majoritet i riksdagen vill avskaffa strafflindringar
Kriminella i Sverige kan idag få strafflindring ifall de riskerar att bli av med sitt arbete på grund av att de döms för brott. Nu vill en majoritet av riksdagens partier – M, SD, C och KD – se över regelverket, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi menar att de sakerna ska man ta i beaktande innan man begår ett brott och när man väl har begått ett brott, då ska man få fullt straff för det brott man har begått, säger Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet, till Sveriges Radio.
Läs även: Polisen: Slopa mängdrabatt och straffrabatt för unga
Bland de så kallade billighetsskälen som kan ge strafflindring ingår också bland annat om den dömde skadats till följd av brotten, att den dömde riskeras drabbas oskäligt hårt av straffet på grund av ålder eller hälsa eller att brottsoffret dröjt med att göra en polisanmälan.
– Brottet våldtäkt till exempel, så drar sig offren inte sällan för att anmäla, eftersom man har gått igenom något väldigt traumatiskt. Det traumat blir då en straffrabatt för gärningsmannen. Det är helt orimligt, säger Andreas Carlsson (KD), vice ordförande i justitieutskottet till Sveriges Radio.
Men justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) håller inte med. Han säger till Sveriges Radio att billighetsskälen är väl avvägda.
– När domstolen ska bestämma straffet, då är det viktigt att man kan göra en sammanvägd bedömning, där man tar hänsyn till såväl försvårande som förmildrande omständigheter, säger han till Sveriges Radio.
Läs även: Säpo och Åklagarmyndigheten säger nej till slopad straffrabatt för unga
Läs även: Ny rapport om KD-M-SD:s kriminalpolitik: Skulle innebära största förändringen på 50 år