Polisen: Slopa mängdrabatt och straffrabatt för unga

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 sep 2019 2019-09-19
E-post 3970

Slopa straffrabatten för unga och mängdrabatten för de som döms för flera brott, och anställ fler poliser. Så anser polisen själva att gängbrottsligheten ska bekämpas, visar en undersökning gjord av polisförbundet.

Undersökningen är en enkät där medlemmar i Polisförbundet fått välja vilka fem förslag som man framförallt vill se genomförda.

– Det är ju ändå våra medlemmar, de som jobbar med ingripande och utredningar av de här ärendena, som kan mest om det. Då har vi frågat dem, vad prioriterar ni? säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, till SVT Nyheter.

Läs även: Polisförbundet om massuppsägningarna inom polisen: ”Klart det kommer påverka”

Undersökningen visar att mer än hälften, 55 procent av förbundets medlemmar vill se en slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott.

Knappt varannan, 48 procent, vill ha fler poliser, medan 46 procent vill ha slopad straffrabatt för unga i åldern 18-21 år.

40 procent vill renodla polisens arbete och ta bort andra uppgifter än kärnuppdraget. 35 procent vill se bättre utredningsmöjligheter genom att sänka gränsen för när exempelvis hemlig avlyssning får sättas in.

Nu hoppas Lena Nitz att politikerna ”lyssnar på de som jobbar med det här dagligen”.

– Att man ser att det inte finns någon ”quick fix” för att lösa den situation vi är i nu, utan att man måste tänka ur två perspektiv. Kortsiktigt här och nu, och långsiktigt och brottsförebyggande, säger Lena Nitz.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag