Migrationsverket krävs på 220 miljoner för förstörda bostäder
Flera av de bostadsvärdar som hyrt ut till migranter genom Migrationsverket har fått sina bostäder förstörda av slitage och skadegörelse. Men Migrationsverket vägrar betala värdarna som kräver ersättning på sammanlagt 220 miljoner kronor, rapporterar Hem & Hyra.
– Vi kommer absolut inte att hyra ut till Migrationsverket igen, säger Helena Grybäck Svensson på Hultsfreds bostäder som tvingas riva 158 lägenheter då pengar till renovering saknas.
Bjarke Laustsen i Bjuv utanför Helsingborg kräver Migrationsverket på 6,9 miljoner kronor för slitage och förstörelse av flera bostäder som han hyrt ut till migranter. Fastigheten nyrenoverades för åtta år sedan, berättar Laustsen för Hem & Hyra.
– Det var ett gammalt bageri som vi omvandlat till moderna bostäder. Jag lade ut de fem lägenheterna för uthyrning på Blocket – och Migrationsverket nappade direkt, säger Laustsen.
År 2018 brann delar av fastigheten ned i en brand som misstänktes vara anlagd. De tre lägenheter som återstod lämnade Migrationsverket ifrån sig i ett uselt skick enligt Laustsen.
– Huset gick från nyskick till ruin på fem år. Golvet var så sönderkört att det inte ens gick att renovera på det. Vi var tvungna att riva ut allt ner till grunden, säger Laustsen.
Migrationsverket har erbjudit honom 122 000 kronor i ersättning, inklusive moms. När det gäller de lägenheter som brunnit vill Migrationsverket inte betala något av det slitage som skedde innan de förstördes.
– Migrationsverket lovade att ersätta allt över normalt slitage, det står till och med i kontraktet. Nu står jag här med en värdelös fastighet och har förlorat en förmögenhet, säger Laustsen.
Läs även: LISTA: Allt fler kommuner ger nyanlända migranter gräddfil till bostäder
Det högsta enskilda kravet på Migrationsverket har allmännyttiga Hultsfreds bostäder med 54,7 miljoner kronor. Mindre än en tiondel har hittills betalats ut.
– Vi har tagit ett oerhört ansvar för flyktingkrisen. Hultsfred hade störst mottagande i landet om man tittar per capita. Men i slutändan fick vi inte mycket för det, säger Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds bostäder, till Hem & Hyra.
De svårt sargade lägenheterna har stått tomma sedan Migrationsverket flyttade ut, och kommer rivas då det saknas pengar för renovering. Sammanlagt ska 158 lägenheter rivas.
– Man hoppades att det skulle vara bra ekonomiskt … att vi i alla fall skulle gå plus. Vi kommer absolut inte att hyra ut till Migrationsverket igen, säger Grybäck Svensson till Hem & Hyra.
Entreprenören Bert Karlsson som hyrt ut till Migrationsverket genom bolaget Jokarjo AB säger till Hem & Hyra att bolaget gått tiotals miljoner kronor back på grund av uteblivna ersättningar och rättsprocesser mot Migrationsverket.
Karlsson säger att han kommer avsluta sina krav på Migrationsverket och lämna branschen.
– Det är meningslöst att lägga ner mer pengar, vi vinner aldrig mot dem. Vi vågar inte gå vidare, säger Karlsson.
Det hela handlar enligt Karlsson om Migrationsverkets modell för ersättning, där de bara betalar för en del av det som förstörts..
– En fönsterruta är ju antingen hel eller trasig. Då ska man såklart ha 100 procent ersättning när den är sönderslagen. Men Migrationsverket vill göra avskrivningar, så man får 30 procent tillbaka och står där med en trasig ruta, säger Karlsson till Hem & Hyra.
När det gäller skadegörelse får en hyresvärd normalt sett ersättning av den hyresgäst som begått skadegörelsen. Men då omsättningen på migranter varit så hög kan sällan varken värdar eller Migrationsverket peka ut den skyldige, och någon ersättning betalas därför inte ut, skriver Hem & Hyra.
Läs även: Nu river Filipstad bostäder för att slippa bidragstagare
Kenneth Karlsson, chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket, säger till Hem & Hyra att myndighetens utbetalda ersättningar följer regelverket.
– Vi har vanliga lägenhetsavtal, och då ingår underhåll för normalt slitage. Det vi ska ersätta är det onormala slitaget. Sedan följer vi även branschstandard för avskrivning.
– Om vi bedömer att ett visst antal år gått sedan det målades om eller att golvet är gammalt görs ett åldersavdrag. Beroende på vilken dokumentation fastighetsägaren har kan det här bli en diskussion.
Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) anser att Migrationsverket tagit sitt ansvar i frågan, vars omfattning han vill tona ned.
– Jag tycker att Migrationsverket visst tar ansvar. Man gör det i så stor utsträckning som de kan – men när det gäller tvister om skador och förslitningar så måste det avgöras i domstol. Vilket det gjorts i en handfull fall, säger Johansson till Hem & Hyra och fortsätter:
– Och sett till att vi hade 105 000 boenden 2016 och talar om att en handfull ärenden gått vidare till domstol, tycker jag det ska vägas in och ifrågasätta hur stor problematiken verkligen är, säger Johansson.
Morgan Johansson menar att fastighetsbolagen borde ha avsatt till renoveringar från de intäkter de haft på att hyra ut till Migrationsverket.
– De här lägenheterna stod ju tomma och hade annars varit rivna för länge sedan, men nu har vi ett antal år där fastighetsägarna kunnat tjäna miljontals kronor,
– Dessutom med ett påslag på åtta procent. Min reflektion är: var är de pengarna nu? Har de inte avsatt några av dem till renoveringar?