Åkessons vrede mot Bolund: ”Kallar du mig för nazist?”
SVERIGE I söndagens partiledardebatt i SVT utbröt ett språkbråk mellan Per Bolund (MP) och Jimmie Åkesson (SD). Bolund kallade oppositionen ”den blåbruna sidan” och fick mothugg från Åkesson.
– Man kan inte komma undan med det här längre nu, sade SD-ledaren.
Söndagens partiledardebatt i SVT hettade till rejält efter att Per Bolund kallat oppositionen för ”den blåbruna sidan”. En märkbart irriterad Jimmie Åkesson begärde ordet.
– Du pratar om de blåbruna – vem är brun? Vem är brun?! frågade han Bolund.
– Blåbruna är ju ett etablerat begrepp för just konservativa partier som jobbar med högerpopulistiska partier, svarade Bolund.
– Kallar du mig för nazist? kontrade Åkesson.
– Nej, högerpopulist sade jag, svarade Bolund.
– Jag blir riktigt upprörd. Man kan inte komma undan med det här längre nu, sade SD-ledaren som menar att färgen brun inte kan tolkas som något annat än en referens till nazismen. Bolund vidhöll dock att han betraktar SD som just ett högerpopulistiskt parti och inte som nazistiskt.
– Så du kallar inte mig nazist? Kan du då sluta att kasta den färgen på mig, sade Åkesson innan programledarna bytte ämne.
Professor ger båda rätt
Efteråt intervjuades partiledarna av Aftonbladet och Per Bolund försvarade då sitt ordval. Han hänvisade till Språkrådet som hade med ordet ”blåbrun” i sin nyordslista för 2014.
”Färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier”, löd definitionen.
– Jimmie Åkesson leder ett främlingsfientligt parti som har rötterna i den svenska nazismen. Det tror jag inte att någon har en annan syn på, sade Bolund.
– Han kallar ju mig för nazist. Det är det han gör även om det är indirekt, och det är klart att jag blir förbannad då, sade Åkesson till Aftonbladet.
Aftonbladet har pratat med Olle Josephson, pensionerad professor i svenska och chef för Språkrådet fram till 2009, som menar att båda partiledarna har rätt.
– Det finns grund för Åkessons tolkning eftersom brun var nazismens färg på 30-talet och det finns massa exempel i språkbruket för brun i en sådan betydelse, säger han.
– Men Bolunds förståelse av ordet är också möjlig. Blåbrun betyder då något annat än brun och betecknar något som står långt ut till höger politiskt. Det är i linje med Språkrådets definition som grundar sig på hur användningen av ordet ser ut och att det inte direkt kopplas samman med nazismen.
Läs även: Stenevi (MP) står fast vid brunsmetning av oppositionen
Läs även: Konservativ majoritet i Sentio – MP utanför riksdagen