Brittisk advokat stämmer Charlie Hebdo till Haagtribunalen för karikatyrer av drunknad pojke
LONDON Den brittiske advokaten och politiske aktivisten Peter Herbert har meddelat på Twitter att han avser anmäla det franska satirmagasinet Charlie Hebdo till den internationella brottsdomstolen (ICC) i Haag. Anledningen till ilskan är att tidningen nyligen publicerade satirteckningar av den drunknade pojken Alan Kurdi. Bilder som enligt Herbert främjar intolerans och förtryck.
Det franska satirmagasinet Charlie Hebdo hotas att stämmas inför internationella brottsdomstolen i Haag för en serie karikatyrteckningar föreställande den treårige drunknade kurdiske pojken Alan Kurdi, meddelar den engelska tidningen The Mirror. En av bilderna som anmälan handlar om visar den treårige Alan liggande på stranden. Ovanför bilden av pojken är en reklamskylt tecknad för en restaurang förvillande lik McDonalds med erbjudandet ”Köp två kids meal för priset av ett”. Bildtexten lyder ”Så nära men ändå så långt från målet”.
Den andra bilden visar återigen en teckning på den döde pojken samt en leende Jesus som går på vattnet och säger ”kristna går på vatten, muslimska barn sjunker”. Bildtexten lyder, ”Beviset för att Europa är kristet”.
Den brittiske folkrättsadvokaten Peter Herbert rasar nu mot det franska magasinet som han kallar rasistiskt och xenofobiskt och som han menar ”reflekterar det moraliska förfallet i Frankrike”.
The Society of Black Lawyers will consider reporting this as incitement to hate crime & persecution before the International Criminal Court
— D Peter Herbert OBE (@herbert_donald) September 14, 2015
Herbert har nu även meddelat att hans organisation för svarta advokater (SBL) avser att stämma tidningen till den internationella brottsdomstolen i Haag (ICC) eftersom den enligt advokaten främjar intolerans och förtryck. Peter Herbert, advokat sedan 1982, har under sin karriär varit involverad i ett stort antal uppmärksammade fall som omfattar frågor om mänskliga rättigheter.
De sociala medierna har också varit snabba att reagera på de publicerade bilderna. Många frågar sig nu ”Är jag fortfarande Charlie”? En fråga som hänvisar till den slogan, ”Jag är Charlie” som anammades av försvarare av Charlie Hebdo och det fria ordet efter den blodiga attacken på tidningens redaktion i samband med ett terrordåd.
Den redaktionella policyn för veckomagasinet Charlie Hebdo är att det inte finns något tabu att skoja om, en policy som resulterat i att tidningen upprepade gånger stämts för att ha kränkt och förtalat människor med sina elaka karikatyrer. Två gånger har redaktionen även utsatts för regelrätta våldsattacker varav den värsta kom i januari i år. Då dödades tolv personer, inklusive två poliser av uppretade islamister efter att tidningen publicerat karikatyrer av profeten Mohammed.
De huvudmisstänkta för attacken, bröderna Said Kuashi och Sheriff Kuashi dödades också i attacken då polisen stormade den byggnad där de hade förskansat sig. En tredje misstänkt – Hamid Murad – överlämnade sig frivilligt till polisen.
Även i Sverige går reaktionerna på de nu publicerade bilderna isär. Experten på serietidningar, Mikke Schirén, försvarar teckningarna i en intervju med Sveriges Radio P3.
– Det här är bra satir och bilderna är solklara. Det är en kritik mot att vi säger att vi är så goda i Europa, att vi välkomnar folk hit, men det är ju inte så. Vi ger dem en fet smäll och sparkar ut dem, säger han.
En som däremot är kritisk är Max Gustafson, själv serietecknare.
– Jag förstår inte tanken med de här teckningarna. Ovasett vad de vill säga så kommer det nog bli misstolkat. Väldigt många kommer inte att förstå de här bilderna, säger han.
Att döma av majoriteten av reaktionerna på Twitter så verkar det som att Max Gustavsson har fog för den farhågan. Nedan följer exempel på de senaste reaktionerna angående Charlie Hebdo på Twitter.