Forskare: Jämför den svenska korruptionen med södra Italien
SVERIGE Med anledning av en rad larmrapporter är det hög tid att ifrågasätta bilden av ett Sverige som är ”vaccinerat” mot korruption. Det skriver statsvetarna Peter Esaiasson, Carina Gunnarson och Bo Rothstein på DN Debatt.
Det finns en uppfattning om att Sverige till stor del är förskonat från den korruption som är vanlig i många andra länder. Men rapporter om missförhållanden i offentlig förvaltning – bland annat om att brottslingar utnyttjar välfärdssystemen – tyder på att den bilden inte längre stämmer, skriver statsvetarna.
”Valfrihetsreformerna från 1990-talet har skapat en marknad för kriminella aktörer. Genom privatiseringar av offentlig verksamhet har myndigheternas kontroll över välfärdstjänsterna minskat”, skriver de.
”Vid sidan om valfrihetsreformerna är den omfattande migrationen en bakomliggande orsak till förvaltningsmodellens problem. Exempel från Södertälje visar hur migrationen utnyttjas av kriminella för illegal uthyrning av bostäder, falska jobbkontrakt och intyg som ger access till välfärdssystemen.”
Nu har forskare ett jobb att göra i att ta reda på hur det egentligen ligger till.
”En uppgift där forskare är bättre lämpade än andra är att ta ett samlat grepp på den svenska statsförvaltningens kvalitet och att sätta in förändringarna i ett teoretiskt och jämförande sammanhang. Vi har själva pekat på södra Italien som en möjlig jämförelsepunkt. Givetvis finns andra jämförelser att göra”, skriver statsvetarna och avslutar:
”Statsmakternas kapacitet och oväld är en del av den svenska självbilden. Det är smärtsamt att ens fundera på att ifrågasätta denna hörnsten i tillvaron. Men nu är vi där.”
Läs även: Familj på tio personer bor i tre rum och kök
Läs även: Mathiasson: Glöm inte att kolla på det här, Leif Östling!