Nya sjukvårdsministern (KD): Mot lagen att begränsa rätt till gratis tolk

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Mostafa Meraji/Unsplash
  • Måndag 24 okt 2022 2022-10-24
E-post

Att avskaffa rätten till avgiftsfri tolktjänst strider mot flera svenska lagar, hävdar nytillträdde sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). 

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård, säger hon till SvD.

I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna finns ett utredningsuppdrag om att begränsa rätten till kostnadsfri tolk i kontakten med myndigheter för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

Förslaget har sedan tidigare kritiserats hårt av vänster och liberaler som journalisten Andreas Ekström, som kallade förslaget ”klassisk ondhetssignalering” i ett Twitterinlägg den 14 oktober.

Nu säger den nytillträdde sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Svenska Dagbladet att det skulle strida mot svensk lag att begränsa rätten till kostnadsfri tolk.

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag. Men direktiven har ännu inte lagts till utredningen, säger hon till SvD.

Läs även: Vänsteranalysen: ”De tuffa, manliga ministerposterna går till män, de mjuka går till kvinnor”

Sjukvårdsministerns uppfattning får stöd av Per Strängberg, tidigare pressekreterare till finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Mikael Damberg.

Oliver Rosengren, riksdagsledamot för M, är däremot kritisk till ministern. ”Men käre tid, det är inte tolkstöd som ska tas bort – det är obegränsad, skattefinansierad tolk för människor som varit åravis i Sverige men inte ansträngt sig tillräckligt för att lära sig språket” skriver Rosengren.

Läs även: M vill avskaffa rätten till tolk för personer med PUT

”Bisarra invändningar om tolk i sjukvården. Behöver man en tolk kommer man förstås att få en. Patientsäkerheten kommer inte att hotas” skriver Arvid Hallén, politisk kommentator för Nyheter Idag och programansvarig på Okios.

”Men man får själv betala för tolken. Har man inga pengar blir man skyldig staten pengar” fortsätter Hallén.

Henrik Sundström, advokat och tidigare lokalpolitiker, skriver att egenavgifter för tolk i våren ”har fungerat i Danmark sedan 2018”.

”Märkligt att det som är möjligt i Danmark alltid är omöjligt i Sverige” skriver Jan Lundberg.

”det är inte ett brott mot mänskliga rättigheter att begränsa rätten till kostnadsfri tolk” skriver Bawar Kim Ismail, ledarskribent på Göteborgs-Posten, och länkar till sin egen ledartext.

”Att en nyanländ ska kunna tillgodogöra sig viktig information i kontakt med myndigheter är en sak. Men vad göra när kostnaderna ökar år efter år och tolk används långt efter att asylprocessen är avslutad? Hur rimmar livslång rätt till tolk med såväl allmänhetens som den enskildes intresse av en fungerande integration?” skriver Ismail bland annat i texten.

Läs även: ”Den mest Sverigedemokratiska regeringsförklaringen i Sveriges historia”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag