Vänsteranalysen: ”De tuffa, manliga ministerposterna går till män, de mjuka går till kvinnor”

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 18 okt 2022 2022-10-18
E-post

Av 23 ministerposter gick 11 till kvinnor, inklusive finans, energi och migration. Men vänsterdebattören Lina Stenberg är inte nöjd, och kallar de kvinnliga ministerposterna för ”mjuka” i ett kritiserat inlägg på Twitter.

Tisdagen bjöd på många kritiska vänsteranalyser av den nya regeringen, där allt från de nya ministrarnas vandel till deras ideologiska inriktning sågades. Den minst lyckade analysen stod emellertid Lina Stenberg – tidigare skribent på Aftonbladet, numera på betydligt mindre tidningar – för.

”De tuffa, manliga ministerposterna går till män, de mjuka går till kvinnor” skrev Stenberg i en tweet som snabbt fick hård kritik.

”Elisabeth Svantesson håller milt i den mjuka plånbok som är statsbudgeten. Portmonnä rentav?” skriver Stureakademins rektor Catarina Kärkkäinen.

”Klassiskt mjuka ministerposterna finans, energi och migration” skriver Anton Holmlund, Socialpolitisk och bostadspolitisk talesperson för LUF.

”Värst är ändå att ingen Grundlag fick en ministerpost Lina” skriver Twitteranvändaren Malin Lundgren, med hänsyftning till ett tidigare magplask av Lina Stenberg där hon ville ”grundlagsskydda demokratin, mänskliga rättigheter, minoriteters och religiösa rättigheter liksom mediefrihet”, som alla redan har skydd i grundlagen.

Här är de kvinnliga ministrarna i Kristerssons regering

EU-minister: Jessica Rosvall (M)

Migrationsminister: Maria Malmer Steenergard (M)

Socialtjänstminister: Camilla Waltersson Grönvall (M)

Äldreminister: Anna Tenje (M)

Finansminister: Elisabeth Svantesson (M)

Kulturminister: Parisa Liljestrand (M)

Energi- och näringsminister, samt vice statsminister: Ebba Busch (KD)

Sjukvårdsminister: Acko Ankarberg (KD)

Skolminister: Lotta Edholm (L)

Klimat- och miljöminister: Romina Pormoukhtari (L)

Jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister: Paulina Brandberg (L)

Läs även: ”Den mest Sverigedemokratiska regeringsförklaringen i Sveriges historia”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag