Efter kritiken från DN och ETC – Sabaton behåller folkbildarpris
Att Vetenskap och Folkbildning gav priset som årets folkbildare till bandet Sabaton fick hård kritik i främst Dagens Nyheter och Dagens ETC på grund av bandets spelning på den ockuperade Krimhalvön. Nu har Vetenskap och Folkbildning genomfört en utredning om bandet, och kommit fram till beslutet att Sabaton får behålla priset.
På tisdagen meddelade föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) att Sabaton fått priset som årets folkbildare 2022 för att bandet genom sina texter, sin hemsida och sin youtubekanal folkbildar i historia.
– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, sade Pontus Böckman, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, i ett pressmeddelande.
Läs även: Sabaton blir årets folkbildare – Expressen och Aftonbladet årets förvillare
Men priset till det militärhistoriskt intresserade bandet fick hård kritik av Dagens Nyheter och Dagens ETC på grund av bandets spelning på det av Ryssland ockuperade Krimhalvön år 2015.
– Vi gör det vi gör, vi sjunger om historia och vi spelar heavy metal. Jag vet att folk vill göra politik av oss, men vi vill inte aktivt göra det, sade landets låtskrivare och basist Pär Sundström till DN.
Dagens Nyheter: Var står ni gällande Rysslands invasion av Ukraina?
– Jag tycker att alla krig är dumma. Vi sjunger om historia för att vi hoppas att krig inte ska återupprepas. Det berättar ganska klart och tydligt vår ståndpunkt och var vi ställer oss i det.
Samma dag uppmärksammade Dagens ETC en intervju som Sundström gjort med Sweden Rock Magazine år 2016 där han uttrycker stöd för den ryska ockupationen.
– Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom, sade Sundström till tidningen.
”Mitt citat var hur jag upplevde situationen där och då på plats och de intryck jag hade med mig hem. Att någon invaderar eller ockuperar ett annat land strider mot folkrätten som jag tycker bör gälla istället för att någon tar till väpnad konflikt så som det nu skett i Ukraina. Vår katalog av låtar är ett bevis på att det krigats nog” skrev Sundström i en kommentar till DN.
ETC:s uppgifter fick Vetenskap och Folkbildning att samla styrelsen för att besluta om Sabaton ska få behålla priset eller inte.
– Vi är en förening för vetenskap, och i vetenskap ingår att man omprövar om man får ny kunskap, säger Dan Katz, presskontakt på Vetenskap och Folkbildning, i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.
Nu har styrelsen kommet till ett beslut: Sabaton får behålla priset som årets folkbildare, efter att styrelsen gått igenom ”tillgängliga fakta i ärendet” enligt ett pressmeddelande.
”Ett av fynden var en manifestation i Hartlepool i England i mars 2022, där Sabaton tydligt tog avstånd från kriget. Vidare har bandets talesman den 11:e januari i ett uttalande till Dagens Nyheter kommunicerat att de står bakom folkrätten och på intet sätt stödjer Rysslands olagliga invasion.”
En kort tid innan Sabaton fick pris från Vetenskap och Folkbildning plockades bandet bort från regeringens spotify-spellista ”Songs from Sweden” på grund av bandets tidigare spelning på Krimhalvön.
Läs även: Sabaton stryks från Sveriges EU-spellista
Läs även: Musk vill ge Krim till Ryssland i fredsförslag – sågas av Ukraina och hånas av Kreml