Afghaner får asyl i Sverige – på grund av säkerhetsläget i Syrien
SVERIGE Mindre än var tredje migrant som söker asyl i Sverige kommer från det krigshärjade Syrien. Men säkerhetsläget i Syrien gör att även afghaner och irakier får stanna. – Vi har ett ställningstagande som är vägledande för hur man tillämpar praxis, förklarar Charlotte Jacobsson på Migrationsverket för Nyheter Idag.
Antalet migranter som söker asyl i Sverige är fortsatt mycket hög. Under de senaste sju dagarna har 9 243 personer ansökt om asyl, enligt färsk statistik från Migrationsverket. Men av de 9 243 asylsökande migranterna är det bara 3 061 som kommer från det krigshärjade Syrien, mer än två av tre kommer från andra länder i tredje världen.
De näst största och tredje största asylgrupperna är afghaner och irakier. Tillsammans utgör de drygt 4 500, eller omkring hälften, av de asylsökande som kommit till Sverige senaste veckan.
Får stanna
De flesta som söker asyl i Sverige får stanna, även om de inte bedöms komma från ett krigshärjat land. Sverige är långt mer generöst med sina permanenta uppehållstillstånd än övriga EU-länder.
– Om man tittar på bifallsandelen för Aghanistan så är den 76 procent för närvarande och om man tittar på Irak så är den 60 procent, säger Migrationsverkets Charlotte Jacobsson till Nyheter Idag och tillägger:
– Det är vad man kan säga om avgjorda ärenden, men det är väldigt svårt att säga något om de ärenden som kommer in idag.
Syrien avgör
Anledningen till att Migrationsverket beviljar de flesta irakier och afghaner uppehållstillstånd, även om de inte bedöms vara flyktingar, är att myndigheten utgår från situationen i Syrien. Eftersom samtliga syrier som söker asyl i Sverige får stanna, oavsett vilken del av Syrien de kommer ifrån, fungerar syrierna som måttstock vid bedömningen.
– När vi har säkerhetslägen i länder där vi vet att sitationen är så pass allvarlig så har vi också ett ställningstagande som blir vägledande för hur man tillämpar praxis, förklarar Jacobsson.