LO-ekonom: DN ljuger om arbetskraftsinvandrare
Dagens Nyheter har spridit felaktiga uppgifter om antalet arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning genom regeringens höjda försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare, uppger LO-ekonomen Torbjörn Hållö. Tidningen har hävdat att 150 personer i Skellefteå och 45 i Boden riskerar utvisning, men enligt Migrationsverket finns det endast 19 gällande arbetstillstånd sammanlagt i de båda kommunerna.
Sedan 1 november gäller regeringens höjda försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare, som innebär att de som ansöker om arbetstillstånd behöver en bruttolön på minst 27 360 kronor, vilket är 80 procent av dagens medianlön.
Enligt Migrationsverket har 14 991 personer i Sverige ett arbetstillstånd med lön under 27 360 kronor, och enligt en artikel som Dagens Nyheter publicerade den 18 november arbetar hela 150 av dem inom äldreomsorgen i Skellefteå, som har 75 943 invånare i kommunen.
– Det är fruktansvärt eftersom vi redan i dag inte har vikarier. Många av de som drabbas har lånat pengar och köpt hus, de har tillsvidareanställning. Det här är en sorg för många. Hur ska man förklara det för barnen i skolan att nu får de inte stanna kvar? sade Anki Pettersson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Skellefteå, till DN.
I Boden, vars kommun har 27 997 invånare, ska antalet personer som riskerar att bli av med arbetstillståndet vara minst 45 enligt DN:s artikel.
Men siffrorna som DN publicerat är påhittade, uppger LO-ekonomen Torbjörn Hållö i en gästartikel på Göteborgs-Postens ledarsida.
Enligt Hållö, som kontrollerat siffrorna med Migrationsverket, kom endast 87 undersköterskor som arbetskraftsinvandrare till Sverige under 2022, till Sveriges största yrkesgrupp med 180 000 anställda.
Migrationsverket uppger även att det under åren 2022 och 2023 fanns tolv arbetstillstånd för Skellefteå kommun och sju för Bodens kommun, vilket inkluderar nya och förlängda tillstånd.
Hållö har även kontaktat kommunerna, och skriver att siffrorna som DN spridit har blåsts upp genom att inkludera grupper som inte omfattas av försörjningskravet, som asylsökande och personer med inkomst som överstiger försörjningskravet.
Läs även: Norska branschtidningen Journalisten granskar Dagens Nyheters mörkläggning
Läs även: Här ställs Wolodarski inför rätta – krävs på miljonskadestånd för grovt förtal