Poliser tvingas betala upploppsdömd syriers rättegångskostnader
Fem poliser måste betala rättegångskostnader på 12 650 kronor åt en 45-årig syrisk medborgare som dömts till 2 år och 7 månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter korankravallerna i Örebro påsken 2022, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det känns som att något har gått jättefel i rättssystemet här. Vi är på plats och fullföljer vårt jobb, ändå ska enskilda poliser tvingas betala ur egen ficka till personer som verkligen ville ha ihjäl oss, säger Aleksandar Jeremic, gruppchef vid lokalpolisområde Botkyrka och en av de fem poliser som måste betala den dömda mannens rättegångskostnader.
– Jag förstår om det ur polisernas synpunkt framstår som stötande. Men det är inget fel som begåtts utan reglerna är som de är. Frågan om skadestånd avskildes till ett tvistemål, poliserna drog tillbaka sina yrkanden, då betraktas de som förlorande part och måste betala, förklarar Johan Nordgren, rådman på Örebro tingsrätt och den domare som fattade beslutet, till Dagens Nyheter.
Korankravallerna i stadsparken i Örebro blev de värsta upploppen under påskhelgen 2022, då Rasmus Paludans utannonserade koranbränningar orsakade våldsamma upplopp på flera platser i Sverige under flera dagar i rad.
Flera poliser skadades så illa av stenkastning i Sveaparken att de behövde akutvård. Bland dem fanns Johan Westberg, som blev inlagd på sjukhus med kraftig hjärnskakning och skador i en hand som bedöms ta flera år att läka.
När Örebro tingsrätt dömde en 45-årig syrisk medborgare till fem års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet begärde Westberg och fyra andra poliser skadestånd, vilket flera andra poliser hade fått i andra rättegångar efter korankravallerna.
Domen mot 45-åringen överklagades, först till hovrätten och därefter till Högsta domstolen där straffet nästan halverades till fängelse i 2 år och 7 månader.
Anledningen till att poliserna måste betala mannens rättegångskostnader, trots att han dömdes, är att Örebro tingsrätt beslutade att avskilja frågan om skadestånd, som hanterades som ett separat tvistemål.
När Högsta domstolen senare meddelade att enskilda poliser inte har rätt till skadestånd för kränkning vid grovt sabotage mot blåljusverksamhet, eftersom det betraktas som ett brott mot staten och inte mot enskilda poliser, drog Westberg och de övriga poliserna i fallet tillbaka sina anspråk på skadestånd.
Men enligt en regel i rättegångsbalken har man därmed ”tappat målet” och måste betala motpartens rättegångskostnader, vilket är vad som hänt med de fem poliserna och den dömde 45-åringen.
– Jag tänker inte betala en krona. Då får de hellre utmäta mig. Det här är så fel, jag var i Sveaparken som en tjänsteåtgärd, det var inte valfritt att jobba, säger Johan Westberg, som inte längre arbetar inom polisen, till Dagens Nyheter.
Då beslutet att avskilja polisernas skadeståndsanspråk fattades av Örebro tingsrätt går frågan fortfarande att överklaga till Göta Hovrätt fram till den 10 januari, vilket polisernas målsägandebiträde Ester Andersson Zandvoort säger att hon kommer att göra.
– Det är precis samma skadeståndsanspråk som i andra rättegångar och i inget av de andra målen har det blivit avskilt. Det är väldigt överraskande att den här domaren har gjort på detta sätt. Vi kommer överklaga, säger hon till DN.
Läs även: Hovrätten stoppar utvisningar och skadestånd efter korankravaller