Därför skakar den globala aktiemarknaden: ”Sämsta starten på ett år sedan 2008”

Utvecklingen på asienbörserna är skakig. På bilden ser vi Shanghai. Foto: Aldas Kirvaitis, Creative Commons Flickr
  • Fredag 8 jan 2016 2016-01-08
E-post

STOCKHOLM Osäkerheten på aktiemarknaderna kan komma att tillta allt mer framöver på grund av en stor osäkerhet i Kina. – Det är sämsta starten på ett år sedan 2008, säger Jakob Lindström, tidigare aktiemarknadsreporter på Bloomberg News, för Nyheter Idag.

Igår berättade Nyheter Idag att Stockholmsbörsen öppnade kraftigt nedåt som en följd av att ett rejält ras i Kina som gick så långt att de asiatiska börserna stoppade handeln. Under fredagen har Stockholmsbörsen gått upp något men i Kina är osäkerheten stor, även om det skett en korrigering uppåt även där.

Nyheter Idag har talat med Jakob Lindström, tidigare aktiemarknadsreporter på Bloomberg News, som förklarar att de kinesiska myndigheterna inte lyckas få kontroll på de kraftiga nedgångarna i den kinesiska aktiemarknaden.

– Vad vi har är en oro för att de ansvariga kinesiska myndigheterna och översynsorganisationerna inte kan kontrollera det här. De har sådana här ”circuit breakers” som stoppar handeln om börsen går ner mer än sju procent. Normalt sett är det här till för att lugna marknaden, men nu har det fått motsatt effekt. Det ökar osäkerheten vad gäller vilka instrument kineserna har för att tygla det här.

För att stävja en skakig marknad har den kinesiska staten inte bara reglerat marknaden med funktioner för handelsstopp, utan även stödköpt aktier på marknaden. Men metoden har kommit att visa sig extremt dyr och frågan är om det egentligen fungerar i längden.

– Siffror kom nyligen som visar vad det faktiskt har kostat att göra de här interventionerna. Kina har stödköpt aktier under ganska lång tid, de är uppe i över en biljon dollar.

Lågt förtroende för kinesiska aktiemarknaden

Vad som är än mer anmärkningsvärt är att det finns en paradox i vad som sker på aktiemarknaden jämfört med officiell statistisk. Lindström poängterar att trots officiella hyfsade datapunkter ser vi ett ras i värdet på kinesiska aktier.

– Det har kommit en hel del realekonomiska indikationer som har varit ganska okej, de senaste tre, fyra datapunkterna. Trots detta har oron för den kinesiska ekonomin ökat. Man misstänker då att det är något som är lurt, förmodligen är man rädd för att kinesiska företag producerar för att lägga på lager för att sälja nästa år.

Om det är som befarar kan det komma än kraftigare nedgångar framöver som styrs av att företag i Kina tvingas till kraftiga nedskrivningar.

– Problemet med det här är att då producerar man exempelvis mobiltelefoner som ingen vill ha om ett år. Då måste du ta den här smällen och skriva ner lagret. Då kommer det synas, det som inte syns idag. Det märkliga är relativt bra officiella datapunkter men ändå har inte marknaden förtroende för det här.

Att marknaden inte litar på officiella datapunkter i Kina är inget nytt. Men eftersom Kina agerat draglok på världsmarknaden kan en större nedgång få stora konsekvenser för ekonomin globalt, varför det finns all anledning att noga följa utvecklingen på de kinesiska marknaderna.

– Så har det varit länge. Kopplingen mellan vinstutveckling i Kina och kinesiska aktier har alltid vara ganska dålig, åtminstone de senaste tio åren. Det har inte blivit bättre. Men nu börjar man se att det här är ett problem, man misstänker att diskrepansen kommer visa sig. Det tillsammans med kinesiska myndigheters oförmåga att tackla det här driver osäkerheten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag