Saudi, Turkiet och Wallström för fortsatt krig
SYRIEN Kriget i Syrien är inne på sitt femte år men senaste tidens vapenvila har inneburit en paus i striderna och möjligheter till samtal. FN har under dagen meddelat att man till nästa vecka planerar för fredsförhandlingar. Frågan är om förutsättningslösa fredsförhandlingar kan komma till stånd. — Fredsprocessen obstrueras av Saudi, säger syrisk-kurdiska PYD.
Rebeller med stöd av Saudiarabien står i vägen för de FN-ledda fredssamtal som ska leda Syrien till fred, det menar syriskkurdiska partiet PYD som har kontroll över stora delar av landets kurdiskdominerade områden. Partiledaren Saleh Muslim menar att Ryssland och USA måste göra mer för att tvinga rebellerna acceptera den vapenvila som regeringsstyrkor och stridande miliser kommit överens om. Detta efter att beskjutning från rebellsidan dödat 16 personer i ett kurdiskt område i staden Aleppo.
Förhoppningen med vapenvilan är att den ska skapa andrum för fredssamtal i det krig som pågått under fem år.
Under dagen har FN meddelat att man planerar ”konkreta fredssamtal” till 14 mars. Trots att PYD alltmer framträder som en nyckelspelare och del i konfliktens lösning har de hållits utanför de tidigare försök till fredssamtal som gjorts. Framförallt på grund av NATO-landet Turkiets motstånd mot kurdiskt inflytande i processen. Inför nästa veckas fredssamtal väntar PYD alltjämt på en inbjudan.
Wallström stämmer in i turkisk-saudisk kör mot förhandlingar
— Fredsprocessen obstrueras av det saudistödda High Negotiations Committee (HNC), som genom att sätta instiftandet av en ”övergångsregering” och president Bashar al-Assads avgång på agendan omöjliggör förutsättningslösa fredssamtal, säger Saleh Muslim till nyhetsbyrån Reuters.
Saleh Muslim menar att prioriteringsgången istället borde vara att få en vapenvila till stånd, för att sedan avgöra vilka väpnade grupper som är att se som terrorister, och efter det diskutera Syriens framtid.
— Hindren för detta har sitt ursprung hos Riyadh-oppositionen, säger han.
Assad som stärkts av de senaste fem månadernas ryska flygbombningar har förkastat alla lösningar som skulle innebära hans avgång eller något som strider mot landets konstitution, och Saleh Muslim menar att de regionala stormakterna Turkiet, Saudi-Arabien och Qatar gör allt för att sätta käppar i hjulen för en politisk lösning på konflikten. I krigets femte år är Assads avgång inför en möjlig fred även ett krav som ekar från Sveriges utrikesminister Margot Wallström.
Syriska rebeller som strider mot syriska arméns styrkor ser PYD och dess militära gren YPG som allierade med Assad-regeringen. I staden Aleppo i norra Syrien har striderna mellan YPG och grupper ur den splittrade rebellsidan — som får stöd från Turkiet, Gulfstaterna och USA — blivit alltmer omfattande.
Kriget i Syrien är en av huvudorsakerna till den migrantvåg som sköljt över Europa de senaste åren, och har bidragit till Islamiska statens spridning i regionen.