NI avslöjar: Kaplans hemliga möte med grovt korrupte AKP-toppens kansli

Dokumentet avslöjar Kaplans hemliga möte med den korrupte borgmästaren Mustafa Demirs kansli. Demir står nära president Erdogan. Bilden är ett montage.
  • Lördag 16 apr 2016 2016-04-16
E-post

TURKIET Nu kan Nyheter Idag avslöja att bostadsminister Mehmet Kaplan hösten 2013 träffat ”borgmästarens kansli” i Fatih kommun i Istanbul. Två månader senare grips borgmästaren och AKP-politikern Mustafa Demir, samt en rad namn från hans kansli, av turkiska myndigheter i en omfattande korruptionshärva med starka kopplingar till president Recep Tayyip Erdoğan. I över ett år har Kaplan vägrat svara på våra frågor om resan.

Den 17 december 2013 slog turkisk polis till mot en rad AKP-politiker och affärsmän i Turkiet, totalt 47 personer, i vad som kom att bli startskottet i en mycket omfattande korruptionshärva som länge kom att skaka Turkiet. I härvan ingick flera tunga namn från Turkiets bostadsministerium TOKi som ansvarar för landets motsvarighet till miljonprogram.

I härvan greps även flera söner till turkiska ministrar men även dåvarande finansminister och minister för miljö- och stadsbyggnad. Även chefen för den regeringskontrollerade banken Halkbank samt en iransk affärsman greps för vad som i turkiska medier beskrivs som ett avancerat penningtvättssystem kopplat till smutsiga oljeaffärer med Iran – trots sanktioner mot landet.

Men några namn sticker ut i härvan. Det var inte bara personer med direkt koppling till ministrar och regeringen som greps och förhördes den här dagen i december. Av Turkiets 923 distrikt, en motsvarighet till svenska kommuner, är det en kommun som var kraftigt involverad i härvan. Den heter Fatih kommun och är en del av staden Istanbul på den västra sidan av Bosporen.

Den turkiska tidningen Sozcu berättar att förutom AKP-politikern Mustafa Demir, borgmästare i Fatih som står Erdogan mycket nära, greps även vice borgmästare Ednan Güler, samt nio personer till som ingick i borgmästarens kansli. Anklagelserna mot borgmästaren handlade om att han godkänt bygget av ett hotell, trots varningar om att bygget skulle kunna äventyra säkerheten i en nyligen invigd järnvägstunnel. Demir, ska enligt anklagelserna, försökt mörka rapporten genom mutor.

Kaplan vägrar svara på frågor om hemliga mötet med ”borgmästarens kansli” – Två månader innan åklagaren slog till

Enligt ett dokument från Sveriges riksdag, som Nyheter Idag nu kan avslöja, åkte Mehmet Kaplan i egenskap av riksdagsledamot på skattebetalarnas bekostnad till Istanbul den sjätte oktober 2013 för att träffa ”borgmästarens kansli” i Fatih kommun. Mötet ägde rum den sjunde oktober, bara två månader innan åklagaren slog till mot Demir och tio andra som ingick i borgmästarens organisation.

När Nyheter Idag kontaktar Thomas Larue på riksdagens enhet för ledamotsadministration förklarar han att det inte finns några dokument som visar närmare vad ärendet med resan var.

– Reseordern är det vi har, något mer hittar jag inte som beskriver ärendet med resan, säger han.

Redan den elfte juni 2015 mejlade Nyheter Idag Mehmet Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi med flera frågor om den aktuella resan till Turkiet. Men vi fick aldrig något svar på det mejlet. Fredagen den femtonde april, nästan ett år senare, försöker Nyheter Idag ännu en gång få ett svar från Kaplan om mötet med borgmästarens kansli.

När vi talar med pressekreteraren Mikaela Kotschack och förklarar ärendet lovar hon att återkomma med svar via mejl. På reseordern uppges syftet med resan vara ”nationella minoriteters situation”, men något närmare beskrivning än så får vi inte.

– Har du någon epost-adress som jag kan återkomma till? frågar Kotschack varpå hon får kontaktuppgifter till Nyheter Idag.

Vid 18-tiden på lördagen, mer än ett dygn senare, har vi fortfarande inte fått svar på våra frågor, trots att det är andra gången vi kontaktar Mehmet Kaplan om samma ärende. Det saknas även kvitton från den aktuella resan för Kaplans hotellvistelse, men trots detta fick han ersättning från riksdagsförvaltningen, något Nyheter Idag tidigare avslöjat.

Tidigare har den borgerlige debattören Rebecca Uvell avslöjat på sin blogg att Mehmet Kaplan vid flera tillfällen åkt på skattebetalarnas pengar till just staden Istanbul i Turkiet. Den 19 november 2014, under en vistelse i Turkiet, berättar Uvell att Kaplan bor på hotell Marmara Pera i centrala Istanbul. Hotellet är beläget endast ett stenkast från Fatih.

Ett par veckor senare, den första december 2014, när Kaplan ska resa till Hong Kong åker han inte från Sverige utan istället från Istanbul. Men har varit i Sverige däremellan, bland annat för att träffa Turkiets EU-minister. Även det avslöjar Uvell i sin blogg. Hur länge Kaplans vistelse varar denna gång i Istanbul och vad han hade för ärenden lyckades aldrig Uvell få veta.

Borgmästaren och presidentens söner gripna tillsammans med Al Qaida-män – Erdogan sparkade hundratals poliser och chefsåklagaren

Två månader efter mötet med Kaplan när Fatihs borgmästare Mustafa Demir greps tillsammans personal i borgmästarens kansli kom de att tillsammans med andra AKP-politiker bli de huvudmisstänkta i vad som är en av Turkiets största korruptionshärvor.

Bland de gripna fanns företrädare för den turkiska myndigheten för bostadsplanering och ministeriet för stadsutveckling, liksom flera i Fatihs kommunstyrelse, rapporterade den turkiska tidningen Sözcü.

Demir misstänktes även för att ha tagit emot mutor när han godkände bygget av det hotell som riskerade rasera en närliggande tågtunnel. Enligt åklagare skulle Demir gjort sig skyldig till att begrava utredningen, skriver Hürriyet.

Korruptionshärvan växte till att även omfatta president Reccep Tayip Erdogans egna söner Bilal och Burak Erdogan, som greps tillsammans med saudierna Sheikh Yasin Al Qadi och Osama Khoutub, bägge med kopplingar till Al Qaida. Det rapporterade oppositionstidningen Zaman. Samma dag som medierna rapporterade om detta sparkades chefsåklagaren Muammer Akkaş som höll i utredningen, enligt tidningen Vatan.

Chefsåklagaren berättade senare för Zaman att han aktivt hindrats att utföra sitt arbete. Två veckor senare kunde BBC berätta att president Erdogans regering utfärdat ett dekret, i vilket 350 poliser avskedades. De avskedade poliserna, varav flera på chefspositioner, hade haft i uppdrag att utreda ekobrottslighet, smuggling och organiserad brottslighet.

Korruptionshärvan och dess efterdyningar var den uttryckliga orsaken till att Turkiet flyttades ned från plats 53 till 74 i antikorruptionsbyrån Transparency Internationals sammanställning över länders transparensindex, det berättar Anne Koch, byråns direktör för Europa och Centralasien, skriver Al Monitor. Detta har gjort att Turkiet numera anses vara sämre än flera afrikanska och västasiatiska stater med avseende på korruptionsutbredning.

Borgmästaren i Fatih ordnar bostäder och lokaler åt AKP-toppar på turkiska skattebetalares bekostnad

Ett år efter att borgmästare Mustafa Demir i Fatih kommun greps för den omfattande korruptionsskandalen rullar nästa skandal upp i medier. Den 13 december 2014 berättar den turkiska tidningen Cumhuriyet att Mustafa Demir återigen är i blåsväder. Demir har låtit renovera åtta fastigheter, varav några av dem var historiska byggnader, och sedan låtit partitoppar i AKP disponera dessa utan kostnad.

Den turkiska statsministern Ahmed Davutoglus fru, som heter Sare Davutoglus, fick ta del av ett mycket förmånligt avtal. Hon driver en förening för kvinnor inom vården och Cumhuriyet berättar att föreningen får disponera en av fastigheterna gratis i 25 år. Kostnaden får de turkiska skattebetalarna stå för.

En annan fastighet, en nybyggnation som Mustafa Demir låtit kommunen i Fatih bygga, fick användas gratis av organisationen Türgev som arbetar med studenter. Türgev är en organisation som drivs Erdogans son Bilal Erdogan.

Cumhuriyet berättar om fler fastigheter där Mustafa Demir låter AKP-toppar och släktingar till Erdogans familj ta del av dessa på olika sätt samtidigt som de turkiska skattebetalarna får stå för notan.

Träffade även sunnimuslimsk kvinnoorganisation med kopplingar till AKP

I reseordern står att läsa, förutom mötet med den korruptionsanklagade AKP-politikern Mustafa Demir – eller i vart fall hans kansli – att Kaplan träffat organisationen Akder. Organisationen Akder är sunnimuslimsk kvinnoorganisation med kopplingar till AKP, inte minst då den förre ordföranden Leyla Şahin Usta kandiderade till parlamentet för partiet AKP.

På hemsidan för Akder finner vi fler kontroversiella sunnimuslimska kopplingar. På förstasidan länkas till den religiöst sunnimuslimska stiftelsen Ensar Vakfi som arbetar med att uppfostra och ta hand om barn. Nyligen rullades en stor skandal upp i Turkiet där omfattande våldtäkter har utförts av personal inom Ensar Vakfi.

En annan organisation som Akder länkar till på sin startsida är Insani Yardim Vakfi, även känt som IHH. Det är en turkisk islamistisk organisation som beskriver sig själva som en välgörenhetsorganisation och är kända för att vara organisatören bakom ”Freedom flotilla” där bland annat Ship to Gaza ingick.

Kritiker till IHH menar att de har kopplingar till en rad militanta islamistiska grupper, däribland Muslimska brödraskapet.

Hjälp oss granska! Vill du stödja våra grävjobb på Nyheter Idag? Skänk en slant med Swish på telefonnummer 0700 90 61 90 (Betalningsmottagare Joakim Ramstedt)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag