Statstelevisionen censurerar kontroversiell dokumentär — Kritikerna rasar: ”De är ryggradslösa”
SVERIGE ”De är kända under olika namn: den Högra Sektorn, Azov eller Svoboda. De är tungt beväpnade och ofta maskerade. Några hyllar dem som revolutionens hjältar. Andra ser den högerextrema milisen som ett hot mot Ukrainas demokratiska utveckling.” Så inleder SVT beskrivningen av den franskproducerade dokumentär om konflikten i Ukraina, som var planerad att sändas till helgen. Nu backar statstelevisionen efter påtryckningar och väljer att ”skjuta upp” visningen.
Den franska dokumentären Ukraine: The Masks of Revolution från 2015 av Paul Moreira var planerad att visas på söndag 1 maj i SVT:s Dokument utifrån. Dokumentären handlar om de högerextrema grupper som haft stort inflytande i det ukrainska inbördeskriget, där de bland annat utmärkt sig i strider med separatister i östra Ukraina. Efter påtryckningar, bland annat i form av ett öppet brev ställt till SVT från ukrainska exilorganisationer och pro-ukrainska grupper, väljer SVT nu att skjuta på visningen på obestämd framtid.
På Dokument utifråns webbplats förklarar Axel Arnö som är projektledare för programmet att det finns ”oklarheter kring beskrivningen av de högerextrema gruppernas inflytande”, att det finns risk att dokumentären ”ger en missvisande bild” och att redaktionen behöver tid för att undersöka uppgifterna i den.
— Konflikten i Ukraina är både komplicerad och infekterad. I samband med att vi skulle visa filmen i Dokument utifrån blev jag uppmärksammad på att delar av den kan uppfattas som kontroversiella. Det har jag ingenting emot, men vi ska försäkra oss om att det vi sänder är sant och relevant, säger Axel Arnö till SVT.
Nils Karlsson, Donbassföreningen: ”Det var väntat, men fortfarande ryggradslöst”
Några som är missnöjda med SVT:s beslut att inte visa dokumentären är Donbassföreningen, en ideell organisation som enligt egen uppgift ”stöder Donbass, Nya Ryssland och Ukraina mot den fascistiska regimen i Kiev”. Nils Karlsson från Malmö är talesperson för organisationen och menar att det var väntat att SVT inte skulle visa den franska filmen om ”nazistkuppen i Kiev”.
.
— Därför är det viktigt dels att skriva på den namninsamling som startats för att filmen ska visas, och ännu viktigare att skaffa filmen, till exempel ladda ner den från nätet och ordna offentliga eller privata filmvisningar för folk. Att inte visa filmen är censur och åsiktsförtryck, säger Nils Karlsson till Nyheter Idag.
— Skriv till SVT och protestera!
Nils Karlsson och Donbassföreningen anklagar SVT för att vara utan ryggrad.
— Detta visar bara att SVT varken är en allmännyttig eller neutral nyhetsorganisation utan styrs av andra intressen. Det är uppenbart att SVT utsatts för påtryckningar och fallit till föga till skillnad från BBC 2 som beslutat sig för att visa filmen, men också till skillnad från arrangörerna av Atens filmfestival, som visade filmen Krim — vägen hem trots påtryckningar från Kiev-juntan, säger Nils Karlsson.
— Varför får tyskar och fransmän se filmen, men inte svenskarna? Är vi omyndigförklarade, eller är det så enkelt att sanningen inte får komma fram, frågar Nils Karlsson som berättar att Donbassföreningen undersöker möjligheterna att stämma SVT och nu planerar att visa filmen offentligt i egen regi.