Kontroversiellt att berätta om hot mot fotograf
JOURNALISTIK En hätsk debatt har rasat i sociala medier, inte minst på twitter, efter att tidningen Journalisten intervjuade fotografen Roger Sahlström som jobbar för den kritiserade tidningen Dispatch International. Nyheter Idag har talat med Roger och med Helena Giertta, chefredaktör på tidningen journalisten.
Kritiker menar att det leder till en ”normalisering” att återge Roger Sahlströms situation där han blir hotad i sitt arbete. Resonemanget i sociala medier går i korthet ut på att eftersom Sahlström arbetar med en publikation som anses kontroversiell får han i någon mening skylla sig själv om han blir hotad. En del menar att judefientliga sidor är mer seriösa än islamfientliga motsvarigheter.
Jag skulle vilja påstå att nazistiska bloggen Realisten är att betrakta som mer seriös än Dispatch International.
— Eric Rosén (@detljuvalivet) April 15, 2014
Tidningen journalisten är Journalistförbundets egen tidning och bevakar bland annat frågor som rör journalisters arbetsvillkor i Sverige. Roger Sahlström är själv medlem i Journalistförbundet förklarar han i telefon när Nyheter Idag ringer.
– Jag ska vara det såvida jag inte glömt att betala, skrattar Roger i telefonen.
Vad var det som föregick den här intervjun i tidningen journalisten?
– Såhär är det. Ingrid som är chefredaktör har varit i kontakt med Malmöpolisen och Journalistförbundet. Jag skrev också ett brev till Hiertta, där jag förklarade min situation som fotograf för Dispatch International. Journalistförbundet hörde av sig med en viss oro och sen fick jag ett antal frågor från Nesser på tidningen Journalisten, som sedermera blev en artikel och resten vet vi.
– Det här handlar inte om mig egentligen, utan jag ville beskriva ett växande problem för journalister i Sverige. Det finns en problematik att bevaka vänsterdemonstrationer, förklarar Roger för Nyheter Idag.
Roger tar upp exemplet med SVT-fotografen som blev misshandlad på Medborgarplatsen för en tid sedan när de skulle bevaka en demonstration där vänsteraktivister närvarade.
Kan du förstå att många ser Dispatch International som provokativ eller till och med hatisk?
– Jag har bett människor peka ut vad som är rasistiskt, islamofobiskt och hatiskt. Än så länge har jag inte fått några svar på det.
Men du är ju själv ganska kontroversiell på twitter bland annat? Söker du inte dig till diskussioner som är kontroversiella?
– Absolut! Jag vill ha diskussionen, jag vill inte ha ett dysfunktionellt debattklimat.
Men är inte du själv en del av en hätsk och hatisk debatt?
– På vilket sätt hatar jag? Och vem hatar jag? Det kan ju inte vara hat att jag berättar vad stora andliga ledare säger, förklarar Roger.
– Istället för att lyssna på vad de här andliga ledarna säger, så skjuter man på mig. Jag är bara budbärare.
Men finns det något du kan göra själv för att bidra till ett bättre debattklimat?
– Jag kan sluta kalla folk för knallkork, skrattar Roger i telefonen.
Innan vi lägger på telefonen betonar Roger flera gånger att han inte hatar några muslimer. Han förklarar att han har muslimer i sin egen släkt. Samtidigt bottnar kritiken mot Roger just i att han skulle vara fientlig mot muslimer. Men det är inte bara Roger som debatteras i sociala medier utan även tidningen Journalisten får hård kritik för att de återger Rogers arbetssituation som fotograf.
Seglora smedja går så långt som att lyfta fram Rogers tidigare domar, något som normalt sker i bloggvärlden hos sidor som Exponerat och Avpixlat. Mattias Irving jämför intervjun med att kalla någon som tror på chemtrails för ”kontroversiell yrkesbiolog”.
– Ungefär på den nivån har journalisternas egen branschtidning Journalisten lyckats lägga sig, när de intervjuar en dömd och våldsam politisk aktivist, fast i den Breivikska Eurabiadimman, välkänd för att ha tältat beväpnad i Lars Vilks trädgård för att skydda honom, och aktiv medarbetare till den rasande rasisten Ingrid Carlqvist, på Dispatch International, skriver Irving på Dagens Seglora.
När vi når tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta är hon på resande fot och lite stressad. Men hon tar sig tid att svara på några frågor.
Hur ser du på den kritik som riktats mot tidningen Journalisten?
– Jag har skrivit ett blogginlägg där jag förklarar min syn på publiceringen av Sahlströms artikel.
Giertta skriver bland annat att yttrandefriheten måste gå före, oavsett vem som arbetar med journalistik. Hon avslutar sin artikel med ”Vi står för yttrandefrihet, att en journalist inte ska hotas, oavsett vilka åsikter hen har.”
Vad säger du till dem som är kritiska?
– Det är det som är så fint med yttrandefriheten, det är att de kan vara kritiska.
Men en del ser Dispatch International som en hatsajt?
– Vi kallar den antimuslimsk. Men visst, i någon mening kan jag förstå att den ses som en hatsajt.
Finns det gränser för journalistik?
– Vi har ganska tydliga gränser för vad som är tillåtet. Det är bara att titta på grundlagen, det är de reglerna som gäller. Det är alltid upp till ansvarig utgivare var man själv vill dra gränsen.
Upplever du att det finns en åsiktskorridor?
– Det kan jag inte svara på.