Kina har byggt världens snabbaste superdator – enbart med inhemsk teknik
KINA Två gånger om året publiceras den så kallade Top500-listan, som rankar världens 500 snabbaste superdatorer. I den senaste listan har en helt ny dator knipit förstaplatsen, den kinesiska Sunway Taihulight. Med nästan 11 miljoner processorkärnor som presterar 93 petaflops, det vill säga 93 000 000 000 000 000 operationer per sekund, är den nästan tre gånger så snabb som andraplatstagaren, vilket också är en kinesisk dator. Det verkligt nya med Sunway Taihulight är dock att processorerna för första gången bygger på kinesisk teknik.
Superdatorer används för många syften inom vetenskaperna. Det kan handla om att hantera komplicerade klimatmodeller, hur proteiner vecklar ihop sig, eller hur kärnvapen skall konstrueras. Just kärnvapenkonstruktion är viktigt i det här fallet, för 2015 införde USA ett exportembargo på avancerade processorer till Kina, av just den anledningen att en av deras tidigare främsta superdator, Tianhe-1A, som byggde på processor från Intel, påstods ha använts till just detta. Detta lär ha snabbat upp utvecklingen av inhemska processorer.
Utvecklingen av Taihulight är en del av ”program 863” som är ett statssponsrat projekt med målet att Kina skall bli oberoende av utländsk teknik. Kinas framsteg de senaste åren har också varit stora. År 2001 fanns ingen kinesisk superdator med på Top500-listan, nu har de 167, och har för första gången gått om USA som har 165.
Sveriges snabbaste superdator finns på KTH och går under namnet Beskow, en uppenbar referens till den första svenskbyggda datorn BESK (Binär Elektronisk Sekvens-Kalkylator) som stod färdig i november 1953 och för en kort period var världens snabbaste dator. Beskow befinner sig för närvarande på plats 60 på Top500-listan.