Topp i Liberalerna: Hamnarbetare ”bortskämda och osolidariska” – Jämförs med flyktingar

Joar Forsells twitter, Ylva Johansson (S), Jan Björklund (L), hamnarbetare i bakgrunden. Foto: Flickr och Faksimil Youtube och Twitter
  • Onsdag 22 feb 2017 2017-02-22
E-post

GÖTEBORG Bortskämda och osolidariska. Ord Liberala Ungdomsförbundets förbundsordförande Joar Forsell använder för att beskriva de strejkande svenska hamnarbetare som förvägrats föräldraledighet och förhandlingsrätt av det multinationella företaget APM-Terminals.

Under nästan ett års tid har det pågått en konflikt vid Nordens största containerterminal, belägen i Göteborgs hamn. Konflikten handlar om hur ett svenskt, självständigt fackförbund, Svenska Hamnarbetarförbundet, tagit strid för sina medlemmar då ett multinationellt företag, APM-Terminals, inskränkt på förhandlingsrätt, säkerhetsrutiner och föräldraledighet. Vidare ämnar företaget sparka mellan 40-60 svenska hamnarbetare.

Det Svenska Hamnarbetarförbundet organiserar 85 procent av arbetarna i Göteborgs hamn. Mot de svenska hamnarbetarna står det multinationella storföretaget APM-Terminals (APMT) som kontrollerar 189 anläggningar i 61 länder. APMT har vägrat låta facket bestämma vem som ska företräda dess medlemmar och har därmed ämnat kringgå normal svensk förhandlingsordning. När facket slog larm till arbetsmiljöverket om säkerhetsbrister i hamnen varslade APMT om en ny skyddsorganisation där facket inte längre skulle få vara delaktiga. När hamnarbetare ansökte om föräldraledighet fick de svar från APMT att arbetarnas anhöriga borde ta hand om barnen istället.

–  Jag ansökte om min föräldraledighet i god tid och fick avslag i juni. Bolagets lösning på mitt problem var att mina morföräldrar skulle ta hand om mitt barn. Kändes fullständigt orimligt! Det var flera andra med mig som var i samma situation, berättar hamnarbetaren Robert Karlsson i en informationsfilm om konflikten.

Under torsdagen den 23 februari väntas parterna komma överens om ett avtal för att avsluta den konflikt som pågått under nästan ett års tid och som eskalerat de senaste veckorna. Svenska Hamnarbetarförbundet hade förberett stridsåtgärder i 15 av landets hamnar men avblåser nu de planerade aktionerna då företaget tvingats till förhandlingsbordet.

APMT vägrar än så länge teckna kollektivavtal med hamnarbetarförbundet. Företaget menar att det räcker att de tecknat kollektivavtal med LO-organisationen Transport, ett helt annat fackförbund, där inte ens en sjättedel av Göteborgs hamnarbetare är anslutna.

Kallar arbetarna bortskämda och osolidariska

Sveriges arbetsmarknadsminister, socialdemokraten Ylva Johansson, har tidigare uttryckt en förståelse för det multinationella företagets ståndpunkt.

– Jag förstår att man är frustrerad som arbetsgivare när man har tecknat ett kollektivavtal men ändå utsätts för stridsåtgärder, sa Ylva Johansson till Sveriges Radio 4 februari.

– Jag kommer därför att ge ett uppdrag till Medlingsinstitutet att kartlägga hur vanligt det är med den här typen av konflikter som den vi just nu ser i Göteborgs hamn.

Liberalernas partiledare Jan Björklund står även han på APM-Terminals sida i konflikten. I en debattartikel publicerad i Göteborgsposten 21 februari, föreslår Björklund tillsammans med liberalernas kommunalråd i Göteborg Helene Odenjung och partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson att staten ska begränsa svensk strejkrätt. Vidare skriver de tre liberalerna i sin debattartikel att de strejkande hamnarbetarna har en snittlön på 49 527 kronor i månaden.

Samma mantra upprepas av förbundsordföranden för Liberalernas Ungdomsförbund, LUF, Joar Forsell.

”Bortskämda,osolidariska hamnarbetare. 50k i lön,strejkar. Samtidigt lämnar flyktingar i gummiflotte en annan hamn. Skärp er, gå till jobbet”, twittrar det Liberala Ungdomsförbundets förbundsordförande Joar Forsell.

Enligt sidan lönestatistik.se är snittlönen för en svensk hamnarbetare 28 934 kronor i månaden. Den högst uppmätta lönen hos en svensk hamnarbetare är 47 000 kronor, alltså 3000 kronor lägre än den snittlön liberalerna skriver att hamnarbetarna har.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag