Kommunal talar ut om elektronisk robottupp för 200 000 kronor: ”Väldigt välinvesterade pengar”
STOCKHOLM Fackföreningens elektroniska robottupp stärker Kommunal i deras förändringsarbete, det menar projektledaren Hillevi Good. – Kommunal har haft problem med människor som inte förstår varför man ska vara med i ett fackförbund, säger Hillevi till Nyheter Idag. Tuppen kostade 200 000 kronor att bygga.
Nyheter Idag har tidigare rapporterat om fackförbundet Kommunal som lanserat en kampanj i syfte att signalera ett förändringsarbete. Fackförbundet har tidigare skakats av skandaler där ledningen spenderat mångmiljonbelopp på lyxkrogar, spritfester och misslyckade vänsterbloggar.
Sedan 6 februari driver Kommunal en kampanj, eller som projektledaren Hillevi Good vill kalla det, en medlemsdialog, för att signalera ett förändringsarbete och få förslag från medlemmar i facket.
Medlemsdialogen kretsar kring en elektronisk robottupp som det skandalomsusade fackförbundet valt att köpa in för 200 000 kronor i hopp om att återfå förtroendet.
– Tuppen scannar av sociala medier på åsikter om kommunal. När medlemmarna gillar det kommunal gör är tuppen glad. Är medlemmarna missnöjda ja då blir tuppen arg. På vår hemsida kan man följa tuppens humör just nu, säger Kommunals förbundsordsförande Tobias Baudin i presentationsfilmen om den elektroniska robottuppen.
Nyheter Idag ringer Hillevi Good för att följa upp hur det gått med tupp-kampanjen.
Hur har det gått?
– Än så länge tycker jag att det gått bra. Det har kommit, och det strömmar fortfarande in, förslag om förändring på våran dialogsajt. Sen så är det ju ett långsiktigt projekt, så det är för tidigt att utvärdera det än så länge men det har fått en bra spridning och mycket engagemang.
Responsen hur har den varit från medlemmar och så?
– Mm, ja det har ju varit mycket frågor skulle jag säga. Vi pratar ju på ett sätt som inte är traditionellt för kommunal.
Hur menar du med traditionellt sätt att prata?
– Hur ska jag säga, på många sätt är det ju väldigt traditionellt att jobba med medlemsdialog och medlemsdemokrati. Men att bygga en robottupp, som vi har gjort, tror jag att de flesta uppfattar som oväntat. Det är det jag menar med det.
Det är inte det man tänker sig att facket ska göra kanske?
– Mm.
Har ni sett något resultat i huruvida kampanjen har stärkt kommunalarbetarnas ställning eller det kanske är för tidigt för att utröna?
– Ja, det är det ju. Det är ett väldigt långsiktigt projekt utifrån att vi vet att Kommunal måste bli en starkare fackförening. Våra medlemmar ska bli mer nöjda med sin fackförening och då måste de få vara med och forma framtidens fackförening och det är det som det här syftar till.
Hur mycket har kampanjen kostat hittills?
– Ja, tuppen har ju kostat 200 000 kronor att bygga.
Okej, det motsvarar några undersköterskelöner där?
– Absolut, men att göra kommunikation i ett så stort förbund som kommunal kostar en hel del pengar om man vill nå många. Vi tror att det är väldigt välinvesterade pengar för att skapa engagemang kring fackföreningens framtid och nå ut med de frågorna som vi behöver lyfta.
På vilket sätt har den här kampanjen stärkt kommunal?
– Men den berättar att vi är inne i ett förändringsarbete och den syftar till att folk ska delta i det förändringsarbetet.
Är det de här skandalerna kring förra ledningen och så?
– Nej, det har inte alls bara med det att göra. Det har ju väldigt mycket att göra med att fackföreningsrörelsen och kommunal har haft problem med människor som inte förstår varför man ska vara med i ett fackförbund. Så det är ju det som det handlar om, att forma en fackförening som känns relevant!
Ni har ingen kampanj som involverar någon slags strejk eller som handlar om att gå i strid mot arbetsköparen på något sätt och flytta fram positionerna den vägen?
– Du menar… ehm ja, vi driver ju avtalsförhandlingar varje dag och har kommunikation i samband med dem. Det pågår ju hela tiden, det är ju den kontinuerliga kärnverksamheten.
Är det nödvändigt att ha en elektronisk tupp för att föra medlemsdialog?
– Nej, det är inte nödvändigt. Det är ett sätt att göra det på.
Ja okej, då får jag tacka så mycket!
– Mm tack!