Undersköterska räknar med problem på arbetet efter SVT-granskning: ”Det förutsätter jag”

Foto: Privat samt faksimil Facebook
  • Söndag 2 apr 2017 2017-04-02
E-post

STOCKHOLM Undersköterskan Fredrik Antonsson blev granskad av SVT för att han driver Facebooksidan ”Rädda vården” där han uppmärksammar vårdkrisen. Det statliga mediebolaget kallar Facebooksidan för en ”skrämselsida” och de berättar att de har ”spårat” mannen som står bakom, alltså Antonsson. Nu räknar han kallt med att publiceringen kommer få konsekvenser för hans arbete. – Det förutsätter jag, att något kommer, säger han till Nyheter Idag.

Han har arbetat inom vården i 27 år med undantag för SOS-alarm i några år. På fritiden driver han Facebooksidan ”Rädda vården” där han uppmärksammar allvarliga missförhållanden inom svensk vård som han tycker bör åtgärdas. Det är huvudsakligen artiklar från etablerade medier som han sprider för att uppmärksamma de frågor som ligger honom varmt om hjärtat.

Men nu har han fått anledning att fundera över sitt engagemang för en trygg och säker vård. När SVT Nyheter granskar Facebooksidor blev Fredrik Antonsson uppringd och ställd till svars för att han uppmärksammar problem inom vården. Den statliga mediejätten anklagar Antonsson för att bedriva en ”skrämselsida” med en apokalyptisk stämning när han delar artiklar från bland annat just SVT.

Publiceringen i SVT, där hans namn röjs, kan få konsekvenser i arbetet. Det förklarar Antonsson över telefon när Nyheter Idag talar med honom.

– Skulle det få konsekvenser för mig kommer inte jag sörja jättemycket för det. Jag orkar inte vara kvar. Den verklighet jag beskriver är ju den verklighet jag jobbar i. Jag vet inte vad arbetsgivaren tänker göra.

Antonsson berättar att han fått ett stort stöd i sociala medier, men även från vänner och bekanta, efter SVTs publicering.

– Det är inte roligt att en stor aktör på mediesidan helt plötsligt börjar jaga en, men folk verkar mer upprörda på SVT. Det som stör mig är rubriksättningen, där de säger att det är en skrämselsida och där man försöker koppla det till min gamla moderata politiska aktivitet och sådär.

”Patienterna blir lidande”

Idag är inte Antonsson längre engagerad i något politiskt parti. Han berättar att han lämnade under ”Reinfeldt-eran”. Engagemanget med Facebooksidan ”Rädda vården” har ingen djupare politisk tanke förutom att uppmärksamma brister inom svensk sjukvård.

– Jag skrev i en kommentar på sidan, där det var en kvinna som försökte få detta till en fråga om rött mot blått, om goda mot onda och så vidare. Men jag sa det att jag ser sjukvårdsfrågan som en fråga där höger och vänster borde sätta sig ner och slå sina huvuden ihop och försöka plocka de bästa idéerna från bägge sidor. Det är bara så vi kan lösa vårdkrisen. Så länge politiker håller på med pajkastning om sjukvården kommer det gå åt fanders.

– Skolan och sjukvården är i samma situation. De behöver den här tryggheten, långsiktigheten. Den existerar inte idag. Man håller på att laga och lappa det akuta. Den här veckan fattas det så här mycket folk på den avdelningen och då får vi stänga så många vårdplatser. Nästa vecka kommer den kirurgen vara på konferens och då får vi ställa in så många operationer. Det är aldrig det här långsiktiga tänket, det är ett lappande och lagande och det gör att patienterna blir lidande.

Läs också: Undersköterskan Fredrik Antonsson är vår tids ”working class hero” [av Katerina Janouch]

SVT menar att detta är att svartmåla och ge en felaktig bild?

– Ja, SVT har ju rätt i det att en klar majoritet av nyheterna som publiceras på ”Rädda vården”, eller nästan alla skulle jag vilja säga, speglar ju en pessimistisk bild av vården. Men så är det inom alla medier i princip. Och så ska det vara. Om jag pratar med mina söner i pausen under en innebandymatch, då pratar vi om det som varit dåligt och som behöver förbättras. Vi pratar inte om det som fungerar bra, det är ju bara att fortsätta med det. Man måste ju grotta ner sig där problemen ligger.

Har några journalister hört av sig för intervju efter den här publiceringen?

– Nej, du är den första som ringer. Men Peter Santesson hörde av sig och undrade om det var okej att skriva om det och jag sa ”varsågod, gör det”.

Läs också: Systemlojal journalistik granskar medborgarna [av Peter Santesson, Dagens Samhälle]

Är du rädd att det blir jobbiga samtal med chefen efter SVTs publicering?

– Det förutsätter jag, att något kommer. Men du kan fråga läkarna på Nya Karolinska, de har själva skrivit debattartiklar om hur illa vården fungerar. Så att i leden tror jag inte att det är problem, men cheferna har alltid något att förhålla sig till. Även hos oss är det så att vissa grejer som inte funkar är inte bra att lyfta fram. Det kan lyftas fram i avvikelserapportering, men de vill inte att det ska lyftas fram i ett medieformat. Det är därför jag inte beskriver situationer på min egen arbetsplats.

Så det SVT publicerade kan få konsekvenser för dig i arbetet?

– Det vet vi inte än. Men det skulle förvåna mig om det inte blev någonting. Men den dagen, den sorgen. Det är inget som jag grämer mig över.

Från SVTs sida motiverar Karin Ekman, med titel ”Chef Sociala kanaler SVT Nyheter”, publiceringarna där de granskar Facebooksidor som till det yttre förefaller vara anonyma.

”Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen”, skriver hon.

Vill du följa Fredrik Antonssons sida på Facebook där han uppmärksammar problem inom svensk sjukvård? Du kan följa uppdateringarna genom att gilla sidan nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag