Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning: ”Måste titta på vad som är rimligt!”
STOCKHOLM Statsrådsarvodesnämnden ger Stefan Löfven löneförhöjning. Det är viktigt att politiker och chefer i offentlig sektor rör sig mellan varandras kategorier och tjänar lika mycket, det anser nämndens ordförande Ove Nilsson. – Ja, där har jag ingenting mer att diskutera, fnäser han när Nyheter Idag frågar om möjligheterna att sänka statsrådens arvoden till en polis eller undersköterskas lönenivå.
Från och med första juli i år höjs statsrådens arvoden. Det meddelar riksdagen i ett pressmeddelande under torsdagen.
Statsminister Stefan Löfvens arvode höjs med 4000 kronor per månad. Löfven går därmed från att tjäna 164 000 kronor i månaden till att tjäna 168 000 kronor i månaden.
De övriga statsrådens arvodens höjs med 3000 kronor per månad, därmed kommer de, från att ha tjänat 130 000 kronor i månaden, hädanefter tjäna 133 000 kronor i månaden.
Det är statsrådsarvodesnämnden som på uppdrag av Sveriges riksdags beslutar om statsrådens arvoden och avgångsersättningar.
Nyheter Idag har ringt och frågat nämndens ordförande Ove Nilsson varför man höjer statsrådens arvoden.
Varför gör ni så här?
– Det gör vi nästan varje år, regelmässigt, vid den här tiden. Vi brukar följa utfallet i avtalsförhandlingar och lagstiftningen och sen så brukar vi bestämma oss vid något tillfälle på året och göra en översyn och i år bestämde vi då att göra den här justeringen, 2,4 respektive 2,3 procent.
Varför sänker ni inte lönerna för statsråden istället?
– Ja, kan du säga någon annan grupp i samhället där man sänker lönerna?
Ja, det finns väl flera exempel där löneutvecklingen har gått ner? Finns det inte det?
– Nej, men alltså, nej, men vi följer faktiskt stora avtalsområden och tittar på hur det har utvecklats, i synnerhet hur det ser ut i den offentliga sektorn med myndighetschefer och liknande. De har fått höjningar och då bör även statsråden få höjningar.
Är ni rädda att det inte ska vara lika attraktivt att vara statsråd om ni inte också höjer lönen?
– Alla statsråden, utom statsministern får ju samma lön så att det är ju ingen individuell bedömning av deras kapacitet eller så. Vi tittar också lite grann på hur det ser ut i utlandet, i nordiska länderna och i Europa och så där, vi ligger ganska nära de övriga länderna.
Varför är det viktigt att man ligger nära dem då?
– Nej men om du antyder att vi hamnat helt fel, att vi ger dem alldeles för höga eller för låga löner så är det ju bra att titta lite grann på hur det ser ut i omvärlden och det har vi gjort.
Du sa det här om chefer i offentlig sektor och så, hur har ni tänkt där? Varför är det viktigt att man ligger i nivå med dem då?
Ove suckar.
– Ja, lite grann är det ju så att de rör sig mellan de här kategorierna. Det finns gamla statsråd som blivit chefer och det finns chefer som blivit statsråd. Så det är en jämförbar kategori så att säga.
Ja, samma sorts folk som rör sig mellan dem då, men är det något man vill uppmuntra då?
– Nej, men… Man måste titta på vad som är rimligt! Det måste göras en avvägning om vad som kan, så att säga, accepteras av dig och andra, alltså samhället i övrigt, men också vad som är rimligt utifrån vad man och andras arbetsuppgifter gör.
Det här med att om man skulle sänka lönerna till kanske en undersköterskas eller en polis nivå, är det helt otänkbart?
– Ja, där har jag ingenting mer att diskutera!