Två svenska YPG-frivilliga gripna i irakiska Kurdistan
KURDISTAN De svenska frivilligsoldaterna Jesper Söder och Andreas Charalabos Panagiotidis har gripits utanför staden Akre i irakiska Kurdistan. Det hela antas vara en del av ett politiskt spel mellan olika kurdiska aktörer. – Det handlar snarare om att göra en markering och kanske kunna avskräcka andra, säger Carl Drott, doktorand vid Oxfords Universitet.
Fyra soldater tillhörande kurdiska YPG, folkets försvarstyrkor, har gripits av en rivaliserande kurdisk aktör, KDP, Kurdistans Demokratiska Parti. Soldaterna ska ha gripits utanför staden Akre i irakiska Kurdistan. Det uppger Göteborgsposten.
Enligt YPG är en av de fyra soldaterna svensken Jesper Söder. YPG är partiet PYD:s väpnande förgrening, PYD har samröre med PKK som i sin tur befinner sig i en konflikt med KDP.
Utöver Jesper Söder har även svenska Andreas Charalabos Panagiotidis gripits samt deras engelska kamrater Andrew Johnwoodhead och Lee Egerton.
KDP är det parti som irakiska Kurdistans president Marzoud Barzani är ledare för. Barzani är i sin tur på tämligen god fot med Turkiets president Erdogan som ligger i krig med PKK.
För att kunna ta sig till frontlinjen i Rojava, västra Kurdistan/norra Syrien, krävs att man smugglas in via den irakiska delen av Kurdistan, där man oftast har ett visum som räcker i 30 dagar. Om man behöver ta sig tillbaka till irakiska Kurdistan trots att ens visum löpt ut riskerar man att bli arresterad vid någon av de många gränsposteringarna.
Carl Drott, doktorand vid Oxfords universitet med insyn i kurdiska motståndsrörelser, uppger för GP att arresteringen troligtvis rör sig om ett politiskt drag. Han menar att upprätthållandet av lag och ordning i Barzanis Kurdistan sker på ett selektivt sätt.
– Jag har aldrig hört talats om andra som har blivit arresterade för ogiltigt visum, normalt så får man betala en avgift. Det handlar snarare om att göra en markering och kanske kunna avskräcka andra. Jag gissar att de som arresteras så småningom släpps efter att deras hemländer har ingripit politiskt, säger han till Göteborgsposten.
Svenska UD har ingen information om vad som ska ha skett.