Riksbankschefen varnar för kris – Kritisk mot bankirer och politiker
STOCKHOLM Den största oron i världsekonomin berör hushållens skulder, det menar riksbankschefen Stefan Ingves som kritiserar bankdirektör och politiker för att inte ta farhågorna på allvar. – Då är det dessvärre så att vår egen bostadsmarknad inte ser bra ut.
Riksbankschefen Stefan Ingves är mycket kritisk till giriga bankdirektörer och politiker som inte tar svensk skuldsättning på allvar, det framgår i en intervju med honom, publicerad i Dagens Nyheter.
Han varnar för en kommande ekonomisk kris i Sverige, något som oroar honom mest, sett till det världsekonomiska läget, är hushållens skuldsättning.
– Då är det dessvärre så att vår egen bostadsmarknad inte ser bra ut, säger Stefan Ingves till DN.
LÄS ÄVEN: Finansminister Magdalena Andersson (S): ”Sveriges offentliga finanser är urstarka”
Ingves har en lång historia av att arbeta med ekonomisk krishantering på nationell och global skala.
I den svenska finanskraschen 1990 lade nationen hela sin ekonomi i potten i form av en generell bankgaranti, staten och därigenom det svenska folket, skulle rädda banker från att gå omkull. I finanskrisen 2008-2009, då flertalet svenskar fick gå från sina jobb som följd av krisen, lovade riksbanken att tillhandahålla obegränsat med pengar till bankerna.
Enligt Ingves är det ”hårt” att behöva fatta den typen av beslut mer än en gång, han uppger även att man inte vet huruvida de beslut man fattar är rätt eller fel.
Riksbankschefen är djupt kritisk till Europeiska Unionen, som enligt honom saknar den politiska viljan att reda ut senaste bankkrisen. Han uppger för DN att EU:s banksektor sitter med 1000 miljarder euro i dåliga lån. Ingves hoppas att han inte ska behöva vara med och fatta ännu ett beslut om att ställa Sveriges ekonomi bakom bankerna.
Enligt honom har bankerna för lite kapital för att klara en kris, han vill att de ska ha minst fem procent i egna, riktiga, pengar, något som knappast efterlevs. Däremot anser Finansinspektionen att det är upp till bankerna att på egen hand räkna på sina egna risker.
När det blev aktuellt för banker att börja bidra till en säkerhetsbuffert hotade den ökända storbanken Nordea med att de kommer lämna Sverige. Ingves anser att Nordeas agerande är djupt olyckligt och han kallar det för ett ”race mot botten” beträffande regler. Han säger att Nordeas agerande kan komma att skapa stora problem i framtiden.
Riksbankschefen uppger även att han vill att politikerna tar bort ränteavdragen, för att göra det dyrare att låna och därigenom kunna få balans på bostadsmarknaden. Han är kritisk till att de folkvalda äger beslutsordningen i frågorna och syftar på att riksdagen måste klubba finansinspektionens beslut om exempelvis amorteringskrav på bolån.
Politikerna har ännu inte valt att lyssna till Ingves råd om att agera mot svenskarnas skyhöga skuldsättning. Han kommenterar den låga räntan med att den varit bra för att få ner inflation och arbetslöshet men att det skett till priset av att de svenska hushållen lånat alldeles för mycket.
Ingves jämför de ekonomiska problemen med den globala uppvärmningen, han efterlyser ett långsiktigt och ansvarstagande perspektiv från politiker och bankirer.
– Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år. Men de som röstar om tjugo år är inte tillfrågade och politikerna vill inte ta kostnaden nu.
En kortfattad introduktionen till ekonomiska kriser ges av Professor David Harvey från Graduate Center of the City University of New York.