Kinberg Batra otydlig om misstroendevotum
STOCKHOLM ”En samlad bedömning” är vad som väntar innan Anna Kinberg Batra kan lämna något besked i fråga om misstroendevotum. Detta trots att exempelvis inrikesminister Ygeman höll tyst om i IT-skandalen på Transportstyrelsen i ett år innan statsminister Löfven informerades.
Än så länge är det bara Sverigedemokraterna som tydligt meddelar att de är beredda att fälla upp emot tre statsråd som en konsekvens av IT-skandalen där uppgifter som rör rikets säkerhet kan ha blivit röjda för främmande makt. Under gårdagen förklarade Paula Bieler (SD) att inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) samt försvarsminister Peter Hultqvist måste lämna regeringen.
Om inte det sker hotar SD rikta misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven. I vart fall var beskedet sådant under måndagen. Något mjukare var emellertid SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT Aktuellt på tisdagen, där han antydde att Hultqvist möjligen kunde skonas.
Kinberg Batra kunde inte lämna besked om misstroendeförklaring
Direkt efter Åkesson intervjuades M-ledaren Anna Kinberg Batra och hon fick svara på liknande frågor. Hon kallar det som har hänt för ”en allvarlig säkerhetskris” och pekar på att affären hittills har fått noll politiska konsekvenser.
– Problemet här är bristen på politiskt ansvarstagande för en allvarlig kris, både för Sveriges säkerhet och för de människor som riskerat få sina mest känsliga uppgifter röjda.
Men när frågan om hon är beredd att rikta ett misstroendevotum mot en eller flera statsråd, då var inte Kinberg Batra lika tydlig längre. Hon sköt frågan framför sig och hänvisade till kommande diskussioner med partiledare i övriga Allianspartier.
– Att den möjligheten finns, det sade jag redan förra veckan. Nu har vi haft de här mötena idag och sen har jag gått hit. Så nu ska vi ta en diskussion i Allianspartiledarkretsarna också om vår samlade bedömning av det här. Jag tycker man ska ta det här steg för steg och på väldigt stort allvar, för det här handlar till slut om att Sveriges säkerhet faktiskt har riskerats.
Ygeman hade ingen lokal
Hårdast kritik har riktats mot inrikesminister Anders Ygeman. Han fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen redan i januari 2016. Först ett helt år senare, i januari 2017, påstår sig statsminister Stefan Löfven blivit informerad om gällande lagbrott som äventyrar rikets säkerhet.
När Aftonbladet frågar Ygeman varför han själv inte informerade statsminister Löfven, då lämnar han ett minst sagt märkligt svar. Det fanns ingen lämplig lokal där Ygeman kunde berätta om uppgifterna för statsministern.
– Det här är information som man inte kan prata om på fikarasten eller i fikarummet, utan att det krävs att man är i speciella lokaler för att kunna delge den här typen av information, säger Ygeman till tidningen.
Kritiker menar att Ygeman kunde tagit upp frågan med Löfven i det säkerhetspolitiska rådet där de bägge statsråden ingår. Varför inte det har hänt är inget som Ygeman ännu gett något svar på.