”Migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror”: Därför misslyckas Dan Eliasson med utsatta områden
SVERIGE Han lovade att återta kontrollen i de utsatta områden, även kallade ”no go”-zoner i den offentliga debatten. Men istället har dessa områden ökat i antal. Nu förklarar rikspolischef Dan Eliasson varför han misslyckades med sitt tidigare löfte. – Jag tror vi är många inom det svenska samhället som inte riktigt inser hur bekymmersamt läget är i vissa delar av Sverige.
Rikspolischef Dan Eliasson lovade för ett par år sedan att han skulle komma tillrätta med situationen i utsatta områden. Istället har antalet områden ökat och Eliasson säger själv i SR Ekots lördagsintervju att han misslyckats. Enligt honom beror det på att polisens resurser har behövts till en massa andra saker som han inte kunde förutse.
– Att vi skulle ätas upp resursmässigt av migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror som vi gjorde. Jag trodde att vi skulle kunna ägna mer resurser åt några av de områden som jag tycker att vi är på väg att återta.
Samtidigt har flera samhällsdebattörer länge varnat för just de sakerna som Eliasson pekar på, men den svenska debatten har varit polariserad med vitt skilda beskrivningar av verkligheten. Och i lördagsintervjun pekar Eliasson delvis på de omständigheterna när han försöker ge ett svar på varför problemen med utsatta områden växer.
– Jag tror vi är många inom det svenska samhället som inte riktigt inser hur bekymmersamt läget är i vissa delar av Sverige. Vi har grov brottslighet, vi har narkotika, vi har gängskjutningar med dödlig utgång på många ställen runtom i Sverige utanför de stora städerna, framför allt. Men på några fler ställen också. Min bedömning är att stora delar av etablissemanget, beslutsfattarna, besöker inte de här områdena.
– Det finns en viss okunnighet, det finns kanske en tro att så här ser det inte ut i Sverige, det stämmer inte överens med vår självbild. Jag tror också att utvecklingen förvärrats under de senaste åren.
Är trots detta optimistisk
Men trots att etablissemang, beslutsfattare och andra – som Eliasson pekar på – inte förstår hur allvarlig situationen är i förorterna menar han samtidigt att det finns positiva saker att ta fasta på. Han nämner nya verktyg som polisen kan använda i att bekämpa brottsligheten i de mest utsatta områdena.
– Vi förflyttar mer resurser till de här områdena. Vi balanserar om. Vi inför teknik. Vi inför kameror på ett sätt som vi inte har gjort tidigare. Vi har med regeringens hjälp fått möjligheter att samarbeta med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden i de utsatta områdena. Förut har vi jobbat mot 25 till 30 personer på nationell nivå. Nu jobbar vi med särskilda personer på lokal nivå så att vi kan slå ut dem, säger Eliasson.