Carl Bildt: Högerextremister är hårdnackade vänner av Israel
SVERIGE Judar i Sverige som oroar sig över sin säkerhet kan finna stöd hos svenska högerextremister. Så kan man tolka ett debattinlägg från Carl Bildt i den amerikanska tidningen Washington Post där den förre utrikesministern slår fast att svenska högerextremister är hårdnackade vänner av staten Israel.
Efter att en synagoga i Göteborg utsatts för en brandattack och även en judisk begravningsplats i Malmö attackerats har antisemitismen i Sverige stått högt på dagordningen. Debatten har till och med förts utanför Sverige, inte minst i amerikanska medier.
Den 14 december publicerar New York Times en debattartikel av den borgerliga debattören Paulina Neuding som beskriver antisemitismen som till stor del importerad. Det är framför allt konflikter i mellanöstern som misstänks ligga till grund för en stor del av dagens antisemitism i Sverige. Samtidigt är det en omständighet som svenska medier har svårt att hantera, argumenterar Neuding.
Carl Bildt: Högerextremister är Israelvänner
Den 16 december publicerar Washington Post ännu ett inlägg i debatten om antisemitism i Sverige. Nu är det Carl Bildt som ger sin syn på saken. Men till skillnad från Neuding tonar Bildt ner faran med växande antisemitism, även om han medger att det är ett problem för Sverige att hantera. Ett av Bildts bärande argument bygger på att internationella undersökningar visat att andelen människor med antisemitiska åsikter i Sverige ligger på mycket låga nivåer i ett internationellt perspektiv.
Men Bildt kommer även med ett annat påstående.
”Sverige har visserligen sin andel av högerextremister och politiska partier, och vi har tyvärr sett en framväxt av dem under det senaste decenniet eller så. Men som i andra länder har dessa grupper ofta blivit starkt pro-Israel, i tron att fiendens fiende är din vän. Och deras fiende är tydligen den muslimska världen”, menar Bildt.
I sociala medier ifrågasätts Carl Bildts beskrivning av antisemitism i Sverige. Debattörer på Twitter menar att Bildt försöker rädda ”Sverigebilden” genom att tona ner problemet.
Undrar om Carl Bildt egentligen är optimistisk (eller om han öht tänkt igenom situationen).
Artikeln i WP var bara ett sätt att försöka rädda "sverigebilden". https://t.co/qlMl1SXIJ9— Michael Levandi (@mikelevandi) December 18, 2017