Sjukhusanställd på Sahlgrenska kan ha smittat 40 spädbarn med mässling

Foto: Jan Ainali/Wikipedia
  • Tisdag 2 jan 2018 2018-01-02
E-post

GÖTEBORG En anställd vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kan ha smittat 40 spädbarn med mässling.
– Ja, som jag förstår det är det så det skulle kunna vara. De som vi vet kan vara mottagliga är de nyfödda barnen, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska. 

Mässlingen har återigen börjat spridas på vissa platser i Sverige, 40 spädbarn kan ha smittats och det kan vara en anställd vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som smittat barnen. Det uppger Expressen.

Den senaste personen att smittas av mässlingen, nummer tolv i ordningen, arbetar på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har bland annat vistats på kvinnokliniken och förlossningsvården på Östra sjukhuset 28-29 december. Det uppger Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Nu lägger sjukhuset resurser på att kartlägga var personen vistats.

– Det här blev känt sent i går kväll och under natten har vi dragit i gång ett arbete med att identifiera var medarbetaren har rört sig och vilka andra anställda, patienter och närstående som medarbetaren har varit i kontakt med, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska till Expressen.

De som är mest mottagliga för mässlingen är nyfödda barn.

– Ja, som jag förstår det är det så det skulle kunna vara. De som vi vet kan vara mottagliga är de nyfödda barnen, för de flesta mammor har ett gott immunitetsskydd. Vi har god koll på vilka som föds och när och försöker så snabbt som möjligt identifiera patienterna som kan ha kommit i kontakt med den smittade medarbetaren.

Enligt Nergelius rör det sig troligtvis om ett 40-tal barn som kan ha utsatts för risken att smittas av mässlingen, baserat på det genomsnittliga antalet födslar.

Det första fallet av mässling blev känt 10 december, patienten hade vistats utomlands och där smittats. Sahlgrenska sjukhuset befinner sig, på grund av mässlingsutbrottet, i stabsläge.

Corinne Pedroletti, verksamhetschef på Sahlgrenskas förlossningsvård, uppmanar patienter som tror att de smittats av mässlingen att kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177 för att få en vårdbedömning.

Hon understryker att patienter som tror sig ha smittats av sjukdomen inte ska söka sig till allmänna väntrum. Istället ska patienterna gå in i separata ingångar.

 

Frivilligt att vaccinera sig Barn erbjuds och rekommenderas vaccination

Enligt sjukvårdsupplysningen 1177 är det frivilligt att vaccinera sig mot mässling. I det svenska allmänna vaccinationsprogrammet ingår vaccin mot minst tio sjukdomar.

"Alla barn i Sverige erbjuds och rekommenderas vaccination mot nio sjukdomar. Flickor erbjuds ytterligare ett vaccin. Barn vaccineras för att få ett bra skydd mot allvarliga sjukdomar", skriver sjukvårdsguiden på sin hemsida.

Sjukdomarna som vårdnadshavare rekommenderas att skydda, vaccinera, sina barn mot är:

  • difteri
  • kikhosta
  • stelkramp
  • polio
  • Haemophilus influenzae typ b (Hib)
  • pneumokocker
  • mässling
  • påssjuka
  • röda hund
  • Humant papillomvirus (HPV). Endast flickor.

Är man fullvaccinerad är det mycket ovanligt att man smittas av mässlingen, men risken finns att man kan smittas även om man vaccinerat sig. Det beror bland annat på variationen av mässlingsvirusets egenskaper samt mängden virus man utsätts för.

LÄS ÄVEN: Läkare varnar: Nya mässlingsutbrottet smittar även vaccinerade

Tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet har Sverige tryckt tillbaka många allvarliga sjukdomar, men dessa sjukdomar är ännu inte utrotade.

Borde det bli tvång på vaccination mot exempelvis mässling?
779 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag