Läkare varnar: Nya mässlingsutbrottet smittar även vaccinerade

Genrebild. Foto: Flickr
  • Torsdag 28 Dec 2017 2017-12-28
E-post 996

VÄSTRA GÖTALAND Flera fall av mässling har konstaterats sen den 10 december i Västra Götaland. Av de smittade har några varit fullt vaccinerade och Sahlgrenska sjukhuset är i full beredskap.

Den 10 december inkom nyheten att en person smittats av mässling på på Östra Sjukhuset. Sen dess har ytterligare sju fall konstaterat på Sahlgrenska sjukhuset. Det senaste rapporterade fallet var under annandagen. Nu varnar Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, att i enstaka fall har de smittade varit fullt vaccinerade, uppger GöteborgDirekt.

– Ja, enstaka fall har varit fullvaccinerade, de har uppgett att de har fått två sprutor vaccin. Vi håller på att utreda hur många av de smittade det är. Alla vet inte hur många sprutor de har fått, säger Peter Ulleryd.

Enligt Ulleryd kan sjukdomen orsaka allvarliga skador även i ett utvecklat land som Sverige. Sjukdomen är väldigt smittsam och kan spridas genom luften. Blir man smittad kan sjukdomen leda till följdsjukdomar som lunginflammation och hjärninflammation som kan leda till att man dör.

Farligast är sjukdomen för ovaccinerade spädbarn, gravida och människor med nedsatt immunförsvar. Det Peter Ulleryd varnar för är att ingen går säker, inte ens vaccinerade.

– Är man fullvaccinerad är det mycket ovanligt att man smittas, säger han. Men att det kan hända beror bland annat på mässlingvirusets egenskaper, som varierar väldigt mellan olika stammar, och mängden virus man utsätts för. Vetenskapen har inget klart svar här.

Av de åtta som smittats har majoriteten smittats i Sverige. De flesta fallen kan knytas till det första konstaterade fallet. Eftersom inkubationstiden är upp till 18 dygn räknar smittskydd i Västra Götalandsregionen att smittorisken är över den 11 januari, så länge inga nya fall konstateras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag