Nya Scania-gjuteriet säkrar jobb i ett par decennier

Datorrendering över nya gjuteriet. Bild: Scania
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post

SÖDERTÄLJE Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt ger grönt ljus för Scania i Södertälje att bygga nytt gjuteri. Med den nya anläggningen väntas kapaciteten tredubblas och sysselsätta ett hundratal personer. Totalt omfattar investeringen 1,5 miljarder kronor.

Det är glada nyheter för arbetarna i Södertälje. Efter att mark- och miljödomstolen godkänt Scanias planer på att bygga ett nytt gjuteri kan markarbeten inledas i sommar. Idag är det skog och berg på den plats där det nya gjuteriet väntas stå färdigt inom ett par år.

Det nya gjuteriet väntas ersätta ett befintlig gjuteri som byggdes 1914. Det gjuteriet har fått byggas om och moderniseras efterhand, men det finns gränser för hur långt det går att effektivisera. Med det nya gjuteriet, som kommer få en ny mer lämplig geografisk placering i Södertälje, väntas kapaciteten tredubblas. Samtidigt blir det effektivare, personalstyrkan behöver inte förändras nämnvärt, trots ökad kapacitet.

Nyheter Idag har talat med Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania, om den nya miljardinvesteringen.

– Vi ser att det kommer finnas en efterfrågan på förbränningsmotorer under överskådlig tid innan vi ställt om till all slags framdrift på el. Vi pratar ett par decennier minst.

Kan återanvända gjutsanden

Det är främst motorblock till lastbilsmotorer som gjuts i Södertälje. Möjligen kan det även bli aktuellt att gjuta cylinderhuvud. I processen används en form med packad sand där det smälta materialet gjuts. I det nya gjuteriet kommer upp emot 70 procent av sanden kunna återanvändas, något som inte är möjligt i befintlig anläggning.

Genom återanvändning av sand kan Scania minska mängden långa lastbilstransporter. I en pressrelease pekar Scania på att detta är den enskilt största energibesparingen och trots att produktiviteten väntas tredubblas kommer inte transporterna av sand att öka.

– Sett ur ett hållbarhetsperspektiv innebär detta att vi minskar användningen av en ändlig resurs samtidigt som klimatpåverkan från transporterna av sand inte ökar trots att produktionsvolymen tredubblas, säger Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries.

Det första spadtaget till det nya gjuteriet väntas ske i år. Ungefär ett hundratal personer kommer sysselsättas i det nya gjuteriet, i huvudsak personal som redan i dag arbetar hos Scania.

FAKTA: Scania

Scania betyder egentligen Skåne och företaget, som tillverkade bilar, grundades år 1900 i Malmö. År 1911 slogs verksamheten ihop med Vagnsfabriks-Aktiebolaget i Södertälje, förkortat Vabis.

Till en början producerades personbilar, men med tiden - och någon konkurs däremellan – kom Scania att etablera sig som en av världens främsta tillverkare av lastbilar.

I dag ingår Scania i Volkswagen-koncernen, men än i dag är huvudkontoret och en stor del av tillverkningen kvar i Södertälje. Och väntas så förbli.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag