Vänsterprofilen Bengtsson till attack mot polis efter att kvinnodiskriminerande trygghetsvärd omplacerats: ”Skäms”

Foto: Riksdagen
  • Söndag 27 maj 2018 2018-05-27
E-post

STOCKHOLM Tidigare vänsterpartistiske riksdagskvinnan och fackpampen Jenny Bengtsson var under helgen en av flera vänsterdebattörer som rasade mot beskedet om att den handskakningsvägrande trygghetsvärden omplacerats.

Det väckte stor uppmärksamhet när Viktor Adolphson, yttre befäl på Södermalmspolisen, skrev en tweet om att en kvinnlig kollega till honom blivit utsatt för könsdiskriminering av en trygghetsvärd hos SL. Trygghetsvärden vägrade att ta den kvinnliga polisen i hand.

Läs mer: Uppgifter: Några av trygghetsvärdarna som jobbar i tunnelbanan vägrar ta kvinnor i hand

Trafiklandstingsrådet Kristofer Tamsons (M) reagerade, SL meddelade att man skulle undersöka närmare vad som hänt.

Trygghetsvärden, som är anställd via företaget Rapid, omplaceras under utredningen, uppger DN.

Något som fått vänsterprofilen Jenny Bengtsson att gå i taket. Bengtsson är ledarskribent på ETC, och tidigare riksdagskvinna för Vänsterpartiet (ersättare) samt ordförande för fackförbundet Handels Stockholmsavdelning. Hon refererar till Viktor Adolphson som ”Twitterpolisen” och uppmanar honom: ”Skäms”.

I intervjun med DN så förklarar företagets vd Mats Adman att det är svårt för Rapid som arbetsgivare idag att säkerställa att alla deras anställda tar kvinnor i hand.

– Han har ju hälsat på henne, men inte tagit henne i hand. Vi kan ju inte påtvinga, vi kan inte ens ställa frågan på en anställningsintervju ”tar du kvinnor i hand när du hälsar”, då begår vi ju lagbrott, det är diskriminering. Men vi presenterar vår policy om att behandla alla lika. Vi ska behandla varandra med respekt och förståelse och så vidare, säger Adman till DN.

Adman fortsätter:
– Vi känner oss trängda från alla håll och kanter. Vi försöker bara följa de lagar och regler som gäller för oss. Men det blir inte enkelt när det sker på det här viset. Någonstans blir vår personal anklagad för att ha gjort ett fel och det kan man väl ha sin åsikt om. Vi har ingen åsikt om det. Men om jag inte skulle anställa någon, eller ställa de här frågorna, då skulle DO komma och gå till domstol och kräva skadestånd av mig, säger han till DN.

Läs även: Krav på regeringen om de ensamkommande afghanerna – Elva välgörenhetsorganisationer vill stoppa utvisningarna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Tycker du att man kan kräva att personal anställd inom offentlig verksamhet hälsar på män och kvinnor på samma sätt?
6035 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag