Krav på regeringen om de ensamkommande afghanerna – Elva välgörenhetsorganisationer vill stoppa utvisningarna

Handhjärtan i protest mot utvisningar. Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 16 Nov 2017 2017-11-16
E-post 1441

STOCKHOLM Elva välgörenhetsorganisationer kräver nu att utvisningarna för de ensamkommande afghanerna som kom under 2015 måste upphöra. Frågan splittrar regeringen inifrån och flera organisationer ställer sig bakom kravet på att stoppa utvisningarna.

Frågan om de ensamkommande afghanernas situationen har plågat regeringen under en längre tid. Nu kräver 11 välgörenhetsorganisationer att utvisningarna av de ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 ska upphöra, det uppger Aftonbladet.

Huruvida de ensamkommande afghanerna som kom till Sverige under 2015 ska få stanna eller inte är en fråga som delar regeringen inifrån. De två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är inte överens om frågan och splittringen lamslår regeringens arbete.

LÄS ÄVEN: Strid om ensamkommande lamslår regeringen – S och MP kan inte enas

Intresseorganisationen, Ung i Sverige, har drivit frågan om amnesti för afghaner under en längre tid. En av deras företrädare, Fatemeh Khavari, har genomgående uttryckt att en utvisning till Afghanistan är en absolut dödsdom. När hon blev intervjuad i Uppdrag Granskning framgick det däremot att hon inte menar att alla dör bokstavligen.

LÄS ÄVEN: Fatemeh Khavari: ”Alla dör psykiskt” – erkänner att utvisade afghaner inte dödas

En av organisationerna som nu kräver amnesti är Rädda Barnen. Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, menar att det är djupt oroväckande att afghaner utvisas.

– I över 20 år har vi jobbat med barn som kommit till Sverige och det vi ser nu är djupt oroande. Vi ser att många pratat om ordning och reda, men ordning och reda är det sista de här ungdomarna fått, säger Dahlin, till Aftonbladet.

De organisationer som skriver under uppropet för att stoppa utvisningarna är Rädda Barnen, UNICEF Sverige, BRIS, Erikshjälpen, Forum – Idéburna organisationer med social inriktning, Sveriges Stadsmissioner, Verdandi, IM- Individuell Människohjälp, Refugees Welcome Stockholm, Sociala Missionen och Islamic Relief Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag