Invandrarflicka i Norrköping fördes bort av föräldrar – trots rop på hjälp
NORRKÖPING Förra vintern larmade en tolvårig flicka skolpersonal om att hon misshandlades i hemmet, något som Norrköpings Tidningar var först att rapportera om. Men innan hon fick hjälp hade föräldrarna fört bort henne ur landet och skrivit in henne i en skola utomlands. Nu får Norrköpings kommuns socialtjänst kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att man inte skyddade flickan bättre.
Det var i februari 2017 som flickan berättade för en vikarierande rektor på en skola i Norrköping att hon inte vågade gå hem av rädsla för att bli slagen av sin pappa. Då gjorde socialtjänsten bedömningen att hon var i behov av akut skydd.
Men innan socialtjänsten kontaktade flickan tog man först kontakt med pappan, som satt i en bil utanför skolan och väntade på dottern.
I IVO:s beslut beskrivs ett senare möte med IVO där socialtjänsten ger sin bild av händelsen:
”… (det var) oroliga föräldrar som behövde vägledning i att hantera sin dotter, och att socialtjänsten inte hade någon känsla av att flickan behövde skyddas från sina föräldrar.”
En månad efter händelsen så sjukskriver pappan sin dotter i en vecka på grund av att hon enligt pappan mår psykiskt dåligt av att vara i skolan. En biträdande rektor på skolan fattar misstankar då flickan enligt hans uppfattning trivs.
Dagen efter sjukskrivningen uppdagas att flickan åkt utomlands med sin mamma. En vecka senare så kommer information om att flickan skrivits in i skola utomlands.
”Varken IVO eller socialtjänsten har någon information om hur flickan har det idag”, skriver IVO:s tjänstemän luttrat i sitt beslut.
I journalanteckningar från socialtjänstens träff med flickan i februari 2017 så framkommer att hon berättat hur hon och hennes syskon misshandlas av föräldrarna och hur hon inte får ha svenska vänner.
IVO skriver: ”Hon var rädd för att pappan skulle sälja allt och ta henne med till det gamla hemlandet vilket hon sa att han hade hotat med tidigare.”
Socialtjänstens utredning är undermålig och man har helt enkelt inte ställt adekvata frågor till flickornas föräldrar konstaterar IVO.
”Det framgår emellertid inte av vare sig journalanteckningar eller av utredningen att nämnden har ställt föräldrarna inför dotterns uppgifter om bestraffningar och våld i hemmet. Utredningen om flickan inleds med frågeställningar som bör besvaras. Frågorna rör bland annat begränsningar, våld och bestraffning, religionsutövande etcetera, vilket är högst relevant utifrån vad flickan berättat. Dessa delar saknas emellertid helt i den fortsatta utredningen, trots att nämnden samtalade med föräldrarna vid olika tillfällen.”
Bli PLUS-medlem och ta del av IVO:s beslut.