”Våra politiker tar order ovanifrån, de är politiker av FN:s eller värdegrundens nåde”
INTERVJU Malcom Kyeyune är en av Sveriges mest anlitade skribenter. Han var tidigare distriktsordförande för Ung Vänster i Uppsala, men uteslöts 2014 på grund av att han inte tog avstånd från Revolutionära Fronten. Sedan dess har han rört sig från den vanliga vänstern till att kritiskt granska frågor som migration och kriminalitet. Nyheter Idag har intervjuat Kyeyune med anledning av utvecklingen i Frankrike, där en ny proteströrelse skakar den liberala presidenten Macron.
Efter fyra veckors stora och våldsamma demonstrationer gick Macron ut i ett TV-tal och lovade att höja minimilönerna. Redan tidigare har premiärminister Edouard Philippe lovat att den skattehöjning på drivmedel som utlöste protesterna kommer att dras tillbaka. Macron bad också om ursäkt för de uttalanden han gjort om bland annat arbetslösa som många anser bidragit till protestvågen.
Men vilka är de gula västarna, och vad betyder protesterna i Frankrike ur ett större perspektiv? Nyheter Idag har talat med Malcom Kyeyune, skribent på bland annat Göteborgsposten, Fokus och Dagens Samhälle, om protesterna mot Macron, gula västarna och det liberala etablissemangets – och medelklassens – kris.
– Macron har ju levt i en ganska skyddad verkstad, gått på de här elitskolorna, bara umgåtts med folk från andra elitskolor. Så den här arrogansen, att alla kan skaffa ett jobb, det är bara att gå över gatan, den ligger mycket i miljön. Men inte bara där.
– Det som slår mig med den sortens politiker, som Macron, Merkel och liknande, är att den här kulturkampen som de är del av, och Sverige är ju ligaledande här, det är inte bara personliga böjelser som får dem att stå där och läxa upp sin befolkning utan det är politisk nödvändighet. Man har ju ingen stabil maktbas att stå på.
– Det här är visionära politiker som är tvungna att agera inom demokratiska system. Hela tiden är de ansatta av människor utifrån som säger att de här idéerna funkar inte och vi vill inte ha dem. Man har ju de här strukturella övertagen men ju längre tiden går desto svårare blir det att hålla skutan på den inslagna kursen.
Bli PLUS-medlem och läs vår intervju med Malcom Kyeyune:
– ”De har ju det här stödet ifrån den övre medelklassen, men det är inte så många människor, det är en liten minoritet” – om det liberala etablissemanget.
– ”Om du jobbar som journalist, och det är väldigt många som vill det, så måste staten betala, direkt eller indirekt. Lägger man ned public service är det en katastrof för hela skrået” – och den intellektuella medelklassens kris.
– ”Man slits verkligen mellan den här impulsen att säga att det är en massa män, antagligen fascister, och impulsen att tänka att vi är vänster, folk som är arga på gatorna är våran grej” – om vänsterns förhållande till de gula västarna.
Bli PLUS-medlem idag