Upphovsrättsdirektivet röstades igenom i EU-parlamentet: ”Skiter i att företräda medborgarna
EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv röstades igenom i EU-parlamentet med bred marginal, rapporterar Emanuel Karlsten. Henrik Sundström, som kandiderar för M i valet till EU-parlamentet, säger till Nyheter Idag att han är ”väldigt besviken” på S och MP, som godkände direktivet i ministerrådet.
EU:s upphovsrättsdirektiv har röstats igenom i EU-parlamentet med bred marginal. 348 ledamöter röstade för och 274 mot. Direktivet antogs i sin helhet, inklusive de omstridda artiklarna 11 och 13.
Ett förslag om ändringar i direktivet röstades ned med fem rösters marginal. Det innebär att de svenska socialdemokraternas röster kan ha varit avgörande i den omröstningen.
Läs även: Uppgifter: S försöker tvinga EU-parlamentarikern Anna Hedh att rösta för ny internetlag
De svenska EU-parlamentarikerna Marita Ulvskog och Jytte Guteland (S) uppgav nyligen att de röstar för artikel 11 och 13.
Emanuel Karlsten avslöjade även att den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Anna Hedh utsatts för press från partiet att rösta för de omstridda artiklarna. Enligt Karlsten ska parlamentet ha applåderat efter omröstningen.
”Man fullständigt skiter i att företräda medborgarna”
Henrik Sundström, som ställer upp i valet till EU-parlamentet för Moderaterna, är en stark motståndare till upphovsrättsdirektivet. När Sundström talar med Nyheter Idag är han nedstämd efter dagens omröstning.
– Det finns ju många saker genom åren som EU och sossarna har gjort som man har svårt att förlåta dem för. Men det här är ändå någon slags rekord, i vart fall i närtid.
– Jag är oerhört beklämd. Det här visar EU:s sämsta sidor, hur man fullständigt skiter i att företräda medborgarna och bara springer särintressens ärenden.
Finns det fortfarande någon möjlighet att stoppa det här?
– Det finns ju kanske en möjlighet att via EU-domstolen angripa detta. Därför att det finns något som heter EU:s rättighetsstadga, som antogs vid Lissabonfördraget. Den gäller med samma dignitet som fördragen. Så om det kan visas att det här direktivet strider mot yttrandefriheten, eller får konsekvenser för yttrandefriheten, då bör man kunna få domstolen att tolka det på sätt som gör det bättre.
– Men det jag är mest rädd för är att det här kommer leda till överimplementering hos de stora nätföretagen. Att de är så rädda för att åka på böter från något EU-land, antagligen Tyskland, så att de kommer att helt enkelt rulla ut samla usla lösning över alla EU-länder.
Det här ska ju göras till lag i de respektive EU-länderna. Kommer det finnas utrymme för lagstiftare i olika EU-länder att tolka de här direktiven olika hårt?
– Ja visst kommer det bli det. Men då kräver det i så fall att de stora internetföretagen anpassar sin produkt utifrån vad de olika länderna har för enskilda regler. Det som kan hända är att om EU-kommissionen tycker att något land inte implementerat direktiven som man ska, då kan ju kommissionen dra det landet inför EU-domstolen.
– Nu är bollen tillbaka igen i Sverige, nu gäller det att de partier som stått upp för att säga ”nej” till det här direktivet i parlamentet, att de faktiskt står upp för det även i riksdagen, att det inte blir som vapendirektivet, att man själv kommer med en produkt som är en uppenbar överimplementering för att man har en egen agenda.
– Jag är väldigt väldigt besviken över att sossarna och Miljöpartiet sade ”okej” till det här i ministerrådet. Och jag kan väl tänka mig att det är ett av skälen till att Guteland och Ulvskog sa ”ja” till det också, att det skulle se illa ut för Löfven om han gjorde en sak i ministerrådet och hans egna parlamentariker gjorde något annat i parlamentet.
På Twitter är kritiken hård, framförallt mot Socialdemokraterna.
Det blir intressant att höra @ssu_sverige och @philipbotstrom försvara upphovsrättsdirektivet på landets skolor inför Europavalet. https://t.co/JGJKOPSkv4 Ping: @BenjaminDousa #svpol #eupol
— Tomas Tobé (@tomastobe) March 25, 2019
5 rösters marginal var det alltså mellan vinnande JA och förlorande NEJ avseende artikel 11 och 13 i upphovsrättsdirektivet. Tre personer som röstat nej i stället för ja hade räckt för ett annat resultat.
S har fem ledamöter.
Låt deras val idag märkas den 26 maj! #frittinternet
— Paula Bieler ? ? (@PaulaBieler) March 26, 2019
Nu står det klart att @socialdemokrat bär skulden för inskränkningarna i det fria internet. Deras röster var avgörande för att artikel 11 och 13 i upphovsrättsdirektivet inte fick bli föremål för votering. Direktivet är en besvikelse för oss som vuxit upp med ett fritt internet.
— Sara Skyttedal (@skyttedal) March 26, 2019