SOM-institutet: Högervindar i svensk politik
Fler svenskar placerar sig ideologiskt på högerkanten än på vänsterkanten och den politiska mitten blir allt mindre. Det visar studien ”Svenska trender” från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Men svensk höger är långt ifrån homogen. – Det finns många sätt att vara höger även i det svenska systemet numera, säger professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson.
Den som följer svensk inrikespolitik och inte minst den politiska debatten kan uppleva att det blåser högervindar i opinionen. Nu bekräftas den bilden av SOM-institutets studie ”Svenska trender”. Fler människor uppger att de placerar sig själva politiskt till höger jämfört med de som svarar vänster. Samtidigt krymper den politiska mitten.
Ett parti som senaste månaden kapitaliserat på högervindarna i svensk opinion är Kristdemokraterna. Partiets policychef Johan Ingerö är inte förvånad över resultatet i studien.
– Vi har under en ganska lång tid i svensk politik haft oklarheter i vilka som är höger och vilka som är vänster. Det sätt som landet styrs på rimmar inte med hur valrörelsen såg ut. I det läget tror jag det är en ganska naturlig följd att de som inte gillar den rådande ordningen, och de är många, de finns företrädelsevis höger om mittpunkten.
I senaste mätningen av SOM-institutet svarar 40 procent att de placerar sig själva till höger i svensk politik. Motsvarande siffra är 34 procent för vänsterkanten. Endast 26 procent ser sig som varken höger eller vänster. Det övertag högern har tror Ingerö kommer hålla i sig även i framtiden.
– Jag tror att så som landets styrs och de enorma slitningar det innebär för de inblandade partierna, så talar ganska mycket för det.
Politiska kartan kan vara på väg att ritas om
Den senare större händelsen i svensk politik är att Alliansen i praktiken dödförklarats efter att Centerpartiet och Liberalerna valt att stödja den S-ledda regeringen. Detta har, åtminstone i teorin, öppnat för att det ”konservativa block” som SD-ledaren Jimmie Åkesson talat om också kan bli verklighet.
Emellertid har ett sådant framtida block kategoriskt avfärdats av framför allt M-ledaren Ulf Kristersson. Däremot har han och KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnat för samtal med SD, vilket också är ett tecken på att den politiska spelplanen ritas om.
Nyheter Idag har talat med Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap och valforskare vid Göteborgs universitet. Han utesluter inte att ett nytt högerblock kan bli verklighet, men det beror samtidigt mycket på vad som sker härnäst. Å ena sidan poängterar han splittringen i Alliansen och att SD nu är något mindre ogillat hos M- och KD-sympatisörer.
– Å andra sidan, starka M-sympatisörer är i första hand liberaler, starka KD-sympatisörer i första hand konservativa och starka SD-sympatisörer i första hand nationalister.
Det är här någonstans som Oscarsson menar att frågan om den politiska kartan i praktiken är väldigt öppen för framtiden.
– Det finns många sätt att vara höger även i det svenska systemet numera. Kanske ser vi ett nytt tvåblocksystem växa fram med vänster-liberalt mot höger-konservativt.
– Men den stora frågan är ju om det just nu finns tillräckligt många konservativa väljare på kort sikt för att det ska bli verklighet. I så fall måste partier öka efterfrågan ytterligare på konservativ ideologi. Blott sex procent tycker att ”konservativ” passar in som beteckning på dem själva.