Ekonomiprofiler varnar: Gemensam migrationspolitik hotar EU:s existens

Bild: Nyheter Idag/Karl Gabor/Stefan Engqvist
  • Onsdag 22 maj 2019 2019-05-22
E-post

Försöken att skapa en gemensam migrationspolitik hotar hela EU, menar tre svenska nationalekonomer. Enligt dem skulle det bara locka ännu fler migranter till EU, samt undergräva förtroendet för EU-samarbete. 

I en artikel i Kvartal varnar nu nationalekonomerna Magnus Henrekson, Tino Sanandaji  och Özge Öner för att försöken att skapa en gemensam migrationspolitik för EU hotar hela unionens existens.

Enligt författarna skulle en omfördelning för att öka mottagandet i länder som idag tar emot få migranter förmodligen bara göra att ”fler söker sig till Europa”, snarare än att minska trycket på mer generösa länder som Sverige.

Läs även: Heberlein: Vänsterns totalitära syn på migration hotar Europas framtid

Författarna konstaterar att det idag råder stora skillnader i hur många migranter som tas emot av olika EU-länder. Som exempel nämner man att Sverige ”beviljar 192 gånger gånger fler asylansökningar per tusen personer än Portugal”.

Att skillnaderna är stora trots att samtliga länder förbundit sig att följa samma internationella avtal förklarar författarna med att dessa avtal visserligen ”ger asylsökande vissa bestämda rättigheter, men ger även de enskilda länderna rätten att på olika sätt reglera inflödet”.

Exempelvis gäller avtalet endast för de asylsökare som tar sig till ett medlemsland, vilket gör att inflödet kan regleras med gränskontroller som gör det svårare att ta sig in i landet.

Läs även: Skyttedal (KD) vill straffa länder som inte tar emot migranter

Det finns också stora skillnader i hur många asylsökande som beviljas asyl i de olika länderna. Medan Ungern avslår 98 procent av alla asylansökningar, avslår Sverige bara 49 procent.

Enligt författarna visar detta att ”EU i praktiken saknar en gemensam flyktingpolitik”, och man varnar för att försök att införa en sådan riskerar att slå tillbaka och undergräva förtroendet för EU-samarbetet i stort.

”Motståndet har en reell och naturlig grund som måste beaktas för att undvika uppifrån påtvingade åtgärder som kan hota EU-gemenskapens hela existens” skriver man, och konstaterar att ”det vore ansvarslöst att låta en enskild fråga äventyra hela EU-samarbetet”.

Några av artikelns siffror har rättats.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag