Skyttedal (KD) vill straffa länder som inte tar emot migranter
EUROPA Sara Skyttedal (KD) och hennes parti vill ha en gemensam flyktingpolitik för EU och straff för de länder som inte följer reglerna. Hennes parti är dock inte ensamt om detta och SD-kandidaten Charlie Weimers varnar för att ge upp Sveriges självbestämmande.
– Om vi väl lämnar över makten över migrationspolitiken till Bryssel så kommer den inte tillbaka, säger han.
I tisdags var det Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedals tur att frågas ut i SVT inför EU-valet. Skyttedal och hennes parti går till val med parollen ”Make EU Lagom Again” och vill att unionen ska hålla sig undan frågor som länderna sköter bättre på nationell nivå.
Flyktingpolitiken anses dock inte vara en sådan fråga. KD tycker att länder som inte tar emot migranter ska straffas med indragna EU-bidrag.
– I grund och botten kommer migrationspolitiken behöva avgöras på EU-nivå. Vi har en fri rörlighet inom unionen och då blir det ett gemensamt ansvar. Vi kan se att nuvarande regelverk uppenbart inte funkar, sade Skyttedal i SVT:s utfrågning.
– Om man skyfflar över ansvaret ska EU ha kraftfulla sanktionsmöjligheter.
Nyheter Idag har frågat Sara Skyttedal varför länder som Polen och Ungern inte kan tillåtas gå sin egen väg när det kommer till invandringspolitiken. Vi undrade också hur de föreslagna bestraffningarna kommer att påverka dessa länders benägenhet att stanna i EU. Till svar fick vi denna kommentar:
”Ingen kan så klart tvinga länder att följa ett regelverk som inte är på plats. Vårt besked är att EU behöver sanktioner för att straffa länder som inte följer de regelverk som förhoppningsvis upprättas när migrationsförhandlingarna är i hamn. Precis som Österrikes förbundskansler poängterat är det ett problem att nuvarande regler inte följs när exempelvis länder viftar förbi migranter som befinner sig illegalt i Europa. Detta sätt att skyffla över ansvaret på andra länder måste straffa sig.”
Men Skyttedal och KD är långt ifrån ensamma om att vilja straffa länder som inte anses ta sin del av ansvaret för flyktingmottagningen. Enligt SVT:s enkät är det bara ett av de nio svenska partier som sitter i Europaparlamentet som inte vill införa sådana bestraffningar – Sverigedemokraterna.
Charlie Weimers är nummer tre på SD:s lista till EU-valet:
– Det finns ingenting ”lagom” med att flytta makten över migrationspolitiken till Bryssel. KD och de andra går till val på att ge upp vår självständighet inom migrationspolitiken, säger han.
– Det säger mer om de andra partierna än om oss tycker jag. Vi har en tämligen normal uppfattning om nationell självständighet och vikten av att respektera människors uppfattningar i olika länder om hur stor invandringen borde vara.
– Vad KD och de andra inte tänker på här är att om vi väl lämnar över makten över migrationspolitiken till Bryssel så kommer den inte tillbaka. Då kan vi stå i en situation om 15 år där Sverige mot de svenska väljarnas vilja får ett åtagande om att ta emot ett visst antal asylsökande, och att välja mellan det och dryga böter.
Så om till exempel Polen och Ungern inte vill ta emot utomeuropeiska asylsökande är SD okej med det?
– Vi respekterar det. Vi respekterar Polens rätt att undvika ett Rosengård i Warszawa och Ungerns rätt att undvika ett Tensta i Budapest.
Charlie Weimers tillbringade 20 år som medlem i KD innan han i höstas gick över till SD. Han säger att det finns en mer socialliberal del och en mer konservativ del inom sitt gamla parti, varav Sara Skyttedel brukar anses tillhöra den sistnämnda falangen. I den här frågan har hon dock intagit en socialliberal position, menar Weimers.
– Jag tror att det finns kristdemokrater som delar min uppfattning i den här frågan, men partiet driver ju detta väldigt hårt. Migrationspolitiken var ju en alldeles avgörande anledning till varför jag bytte parti till Sverigedemokraterna, säger han.
– Vi måste ha en restriktiv migrationspolitik om vi ska klara av att integrera de som redan har kommit till Sverige och Europa. Att som parti då med ena handen försöka belysa integrationsproblemen som vi har och göra något åt dem, och bygga på problemen med en mer liberal migrationspolitik än regeringens med andra handen, är lite grann som att stå med en brandslang i ena handen och en bensindunk i andra.
Under SVT:s utfrågning sade programledaren Anders Holmberg att ”länder som Polen och Ungern, de vill inte ha någon invandring”. Sanningen är dock att Polen har tagit emot hundratusentals migranter från Ukraina under de senaste åren.
New York Times skrev nyligen en kritisk artikel om att Polen säger nej till invandrare från Mellanöstern och Nordafrika men ”i tysthet” tar emot kristna ukrainare. Enligt New York Times finns det nu över två miljoner ukrainare som jobbar i Polen.
Läs även: Charlie Weimers (SD): Är det islamistfasoner som gäller för C?