Advokaten om SR:s etniska rekryteringspolicy: ”Nej, man får inte diskriminera”
UDDEVALLA/STOCKHOLM Sveriges Radios något annorlunda grepp att använda etnicitet som en av faktorerna för att avgöra vem som ska få ett jobb är olagligt. Det konstaterar advokaten Henrik Sundström. – Det spelar ingen roll om det är så kallad positiv särbehandling eller inte, säger han.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö erkände i en intervju med Svenska Dagbladet att företaget använder etnicitet som en faktor när man rekryterar.
– Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd, sade Benkö.
Henrik Sundström är advokat och även politiskt aktiv för Moderaterna i Uddevalla.
Får man diskriminera etniskt i Sverige?
– Nej, det får man ju inte. Det spelar ingen roll om det är så kallad positiv särbehandling eller inte, säger Sundström och hänvisar bland annat till ett fall där Diskrimineringsombudsmannen fällde SR:s systerföretag Utbildningsradion.
– Det var ett fall där UR fälldes för en annons där man annonserade efter någon som hade ”erfarenhet av att rasifieras som afrosvensk”.
DO konstaterade i ett beslut att annonsen var ämnad att avskräcka människor med en viss etnisk tillhörighet, och därmed ”utgör direkt diskriminering” och bryter mot diskrimineringslagen.
– Man säger att man ska ha ”erfarenhet av att rasifieras som afrikansvensk”. och då är det ganska tydligt att man är ute efter någon som har mörk hudfärg, sade Martin Mörk, enhetchef på DO till SVT.
Nyheter Idag har upprepade gånger sökt Cilla Benkö för en kommentar. Hon har inte återkommit.
Tidigare under måndagen meddelade två företrädare för partiet Medborgerlig Samling att man anmält Sveriges Radio till Diskrimineringsombudsmannen efter Benkös uttalanden.
Sveriges Radios rekryteringsstrategi har hamnat i fokus efter att 39 nuvarande och tidigare medarbetare, däribland P3-profilen Kodjo Akolor, skickat in ett upprop där man bland annat påstår att Sveriges Radio skildrar invandrargrupper med ”stereotypa och avhumaniserande berättelser” (ordet ”rasifierad” används). Undertecknarna påstår också att det inom företaget finns en ”vithetsnorm som likställs med objektivitet”.
Nu kräver man bland annat att Sveriges Radio räknar antalet anställda som är ickevita. En särskild räkning vill man ska göras av antal svarta/afrikaner.
Därefter kräver man att SR målmedvetet kvoterar in fler med utländsk bakgrund och särskilt personer som är att anses som ”svarta”. Målet enligt undertecknarna är att år 2025 ska minst 25 procent ska ha utländsk bakgrund, och minst 15 procent utomeuropeisk.
I fredagens Studio Ett, 14:55 in i inslaget, får en av undertecknarna, journalisten Palmira Koukkari Mbenga frågan om att en fjärdedel av de anställda på Sveriges Radio redan har invandrarbakgrund eller tillhör en minoritet.
Koukkari Mbenga kräver ”en mer finmaskig inventering av vilka de här 26 procenten i såna fall är”.
– Vad har de för bakgrund, hur många har utomeuropeisk bakgrund, var jobbar de och med vad, säger Koukkari Mbenga.
Här kan du läsa hela uppropet.
I sociala medier är kritiken hård och flera debattörer ironiserar över rekryteringskriterierna.
Axess’ chefredaktör PJ Anders Linder och moderaten Gunnar Hökmark är två som skjuter in sig på att SR har andra urval än ren kompetens.
Vill understryka att erfarenhet och kunskap inom området riskerar att fungera normativt och inte minst exkluderande,
— Gunnar Hökmark (@ghokmark) September 27, 2020
Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av många som redan tidigare satt strålkastaren på uppropet.
Identitetspolitisk aktivism 2.0 inom @sverigesradio med ”upprop mot rasism.” Trodde inte mina öron när jag (liksom @NilssonPM) hörde krav på ”finmaskig” rasbiologisk genomgång av alla anställda.
Initiativtagare har även svårt att konkretisera fall. https://t.co/ioL7AEuQNt
— Magnus Ranstorp (@MagnusRanstorp) September 25, 2020
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.