SR anmäls för diskriminering: ”Nu har vi ett erkännande”

Cilla Benkö och Åsa Tallroth. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
  • Måndag 28 sep 2020 2020-09-28
E-post 2465

SVERIGE Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att etnicitet kan vara ”en avgörande faktor” när man rekryterar till företaget. Det har fått Åsa Tallroth och Anna Danieli, företrädare för Medborgerlig samling, att anmäla SR till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
– Vi kan inte bara låta det här passera, säger Åsa Tallroth.

I en intervju för Svenska Dagbladet, apropå uppropet mot rasism på SR, berättar den skattefinansierade mediejättens vd Cilla Benkö om hur man tänker vid rekrytering.

– SR är inte ett rasistiskt företag och vi har inte rasistiska medarbetare. Vi rekryterar från faktorer, och plockar ut den bästa för jobbet för stunden. Ibland är etnicitet en avgörande faktor, ibland kön, ibland ekonomisk bakgrund, ibland om man kommer från stad eller landsbygd, säger hon.

Läs mer: SR-bossen Benkö om hur man rekryterar: ”Ibland är etnicitet en avgörande faktor”

Detta att etnicitet kan vara en avgörande faktor vid rekrytering är något som Nyheter Idag har velat veta mer om, och vi har sökt Cilla Benkö flera gånger sedan i lördags.

När vi kontaktade Diskrimineringsombudsmannen om saken fick vi svaret att man inte uttalar sig om ärenden som man inte har utrett.

Nu ser det dock ut att kunna bli en utredning. MED-företrädarna Åsa Tallroth och Anna Danieli valde att anmäla SR till DO på söndagen.

– Vi skrev ungefär att Cilla Benkö helt öppet nu erkänner att man utgår från etnicitet och kön bland andra faktorer när man anställer folk. Det är ju något som många har anat men vi har ju aldrig haft något påtagligt att gå på. Men nu har vi ett erkännande, i en stor tidning till och med. Då kan vi inte bara låta det här passera, säger Åsa Tallroth.

Ni menar att det handlar om en form av diskriminering.

– Ja, absolut. Om du ger positiv särbehandling till en person i ena änden, då innebär ju det per automatik att någon annan i andra änden blir diskriminerad, säger Åsa Tallroth.

– Som lekman tycker jag att det rimmar ganska illa med gällande lagstiftning om man tittar på vad diskrimineringslagen säger. Och sedan att det är ett statligt bolag gör ju att det ser extra illa ut.

Läs även: Ganman om rasuppropet på SR: ”Förvånad att det tog så länge”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag