Afghan slog ihjäl kusin – får permanent uppehållstillstånd

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Måndag 17 sep 2018 2018-09-17
E-post 1898

SVERIGE Aftonbladet rapporterar att en 25-årig afghan och hans familj får permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan mannen dödat sin kusin i Afghanistan och därför inte kan åka tillbaka.

25-åringen har berättat att han hamnade i ett bråk om familjens mark i Afghanistan, och att han då slog ihjäl sin kusin med en sten. Efter det kom han med fru och två barn till Sverige för att söka asyl – han var rädd att hans farbror, kusinens far, skulle vilja hämnas om de återvände.

Migrationsverket avslog familjens asylansökan och beslutade att de skulle utvisas. Men beslutet överklagades till Migrationsdomstolen – som gav familjen permanent uppehållstillstånd och alternativa skyddsstatusförklaringar. Domstolen ansåg att mannen gett en trovärdig berättelse och att det fanns en hotbild mot honom i hemprovinsen.

”Mot bakgrund av de påtagliga brister som finns i det formella afghanska rättsväsendet anser domstolen att det inte är möjligt att hänvisa familjen till myndighetsskydd på hemorten”, skriver Migrationsdomstolen i sitt beslut, enligt Aftonbladet.

25-åringen har sagt att han enbart agerade i nödvärn när han tog kusinens liv, vilket domstolen tar fasta på. ”Migrationsdomstolen bedömer att det inte finns synnerlig anledning att anta att NN har gjort sig skyldig till ett grovt brott”, skriver man i domen.

Läs även: Fler kommer att omfattas av den omstridda afghanamnestin

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag