Aftonbladet svarar om utelämnade signalementet

Foto: Faksimil Aftonbladet
  • Fredag 2 aug 2019 2019-08-02
E-post 1001

SVERIGE En kvinna i 20-årsåldern har anmält att hon våldtogs av ett gäng ”mörkhåriga och mörkhyade” män på fredagskvällen i Piteå. Som Nyheter Idag tidigare rapporterat har flera stora medier valt att utelämna uppgiften om männens utseende i sin rapportering. Nu försvarar Aftonbladet utelämnandet.

Det var under festivalen Piteå dansar och ler som kvinnan konfronterades av tio män som tvingade in henne i ett garage och där utförde en våldtäkt mot henne. På onsdagen gick polisen ut med information om händelsen då man vill ha in tips från allmänheten för att kunna gripa de skyldiga.

En av uppgifterna man gick ut med var att gärningsmännen var ”mörkhåriga och mörkhyade” – något som flera medier inklusive Aftonbladet, Dagens Nyheter och SVT Nyheter Norrbotten valde att utelämna i sin rapportering. Aftonbladet rapporterade däremot att de tio männen uppges ha talat en blandning av svenska och engelska.

Nyheter Idag har mejlat Aftonbladet och fått svar från redaktionschefen Karin Schmidt om varför man utelämnade uppgiften om männens utseende:

”Vi tycker att blandningen av svenska och engelska är en mer specifik uppgift och därför ett bättre signalement. I sådana fall går vi efter hur utpekande signalementen är, och ju mer detaljerade, desto bättre.”

Nyheter Idag har svarat att om detaljrikedom är det som efterfrågas blir ju signalementet bättre om man inkluderar både männens utseende och de språk de talade. På detta mejl har vi inte fått något svar från Karin Schmidt.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag