Åklagaren misstänker: Västsvensk SD-politiker misshandlade gravid flickvän – och filmade

Genrebild.
  • Torsdag 22 feb 2018 2018-02-22
E-post 104

Under lång tid har en SD-politiker i Västsverige kränkt och misshandlat sin flickvän uppger Expressen. Mannen har misshandlat kvinnan både under graviditet och när hon fött barnet. Det hävdar åklagaren som nu åtalar mannen för grov kvinnofridskränkning. – Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade och de uppgifter som kommit till vår kännedom. Medlemsutskottet kommer därför att snabbhantera ett personärenden, samtidigt som hans medlemsskap kommer att pausas, säger Henrik Gustafsson, informationschef, Sverigedemokraterna.

I åtalet beskrivs över 30 olika händelser där mannen systematiskt under flera års tid misshandlat sin flickvän. Kvinnan fick under en period fly hemmet för att bo på en kvinnojour enligt Expressen.
– I ett par omgångar har hon mer eller mindre fått fly till kvinnojouren. Hon har fått hjälp vid flera tillfällen, säger åklagaren till Expressen.
Mannen har suttit i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i en Västsvensk kommun. Han har enligt åtalet även filmat och fotat sin flickvän efter de brutala handlingarna. Vid ett tillfälle när hon ligger med huvudet mot en stenmur till synes avsvimmad.
– Så vitt jag kan bedöma är det han som tagit bilderna. Jag vet inte vad han vill åstadkomma med det. Han har dessutom filmat henne vid ett antal händelser där hon av förklarliga skäl inte mår så bra då hon varit utsatt föra massa våld och hot, dessutom inför barnen, säger åklagaren till Expressen.
Det är på mannens initiativ som filmerna kommit in i utredningen. Han har enligt åklagaren velat visa hur ”konstigt” kvinnan beter sig.
– Men jag menar tvärtom att filmerna visar hur hjärtlöst han har betett sig mot henne, säger mannen till Expressen.
Mannen förnekar brott.
– Generellt är hans inställning att han aldrig har slagit henne och aldrig hotat henne. Han menar att alla gånger han har varit fysisk har han gjort det för att försvara sig eller för att hon har varit utåtagerande, säger åklagaren.
Medlemskapet pausas
Till SVT Väst säger ordförande för Sverigedemokraterna i det aktuella distriktet:
– I dagsläget företräder han inte oss för han sitter inlåst. Skulle han bli utsläppt får vi ta en diskussion med honom och säga att det inte är lämpligt att han företräder oss i väntan på rättegång. Blir han dömd ska han absolut aldrig mer företräda oss.
Till Nyheter Idag kommenterar Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson:
– Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade och de uppgifter som kommit till vår kännedom. Medlemsutskottet kommer därför att snabbhantera ett personärenden, samtidigt som hans medlemsskap kommer att pausas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag