Aktivister stoppade flygning – hindrade utvisning av afghan

Foto: Flickr
  • Fredag 20 jul 2018 2018-07-20
E-post 598

DANMARK Aftonbladet rapporterar att aktivister på tisdagen stoppade utvisningen av en afghan genom att ställa sig upp i planet som skulle ta honom till sitt hemland. Enligt polisen kan det röra sig om ett lagbrott.

Aftonbladet skriver att afghanen Mohammad Simone är 19 år gammal, homosexuell och kristen konvertit. Migrationsverket har dock bestämt att han ska utvisas, och på tisdagen skulle han flygas tillbaka till Afghanistan från Kastrup i Danmark.

Det var då som en asylrättsorganisation bestämde sig för att agera. Man samlade in pengar och beställde biljetter till samma flight, som skulle gå via Istanbul till Kabul.

– Biljetterna finansierades genom så kallad crowdfunding, säger en av initiativtagarna till Aftonbladet.

När aktivisterna kom ombord på planet gick de runt och berättade för alla vad som höll på att hända, att Mohammad Simone skulle utvisas. De uppmanade alla att vägra ta på sig säkerhetsbältet och istället stå upp i protest. Många gjorde just det, och enligt Aftonbladet ledde det till att afghanen fick gå av planet.

Olagligt enligt polisen

Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen region Väst, känner dock inte till att någon sådan aktion ska ha skett. Såvitt han vet var det afghanen själv som var stökig.

– Han förde oväsen och då förvägrade kaptenen dem att stiga på, säger Lars Skoglund till Nyheter Idag.

Han menar att det både i Sverige och Danmark är olagligt att störa en flygning så som aktivisterna påstås ha gjort.

– Det får man naturligtvis inte göra, säger han.

Eftersom utvisningen på tisdagen misslyckades måste gränspolisen välja det dyrare sättet att skicka hem afghanen – att charta ett plan. Att flyga på det sättet till Afghanistan kommer med en prislapp på cirka 400–500 000 kronor.

– Det kostar ju väldigt mycket pengar, kommenterar Lars Skoglund.

PLUS: Högljudd afghan utvisas i specialchartat plan: ”Då kan de gapa hur mycket de vill”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag